ЧЕРВОНА РУТА ЗАЦВІТАЄ У ЧЕРВНІ

 

         Червона рута – назва гірської квітки, що росте у високогір’ї Українських Карпат. За древніми гуцульськими легендами, що досі з покоління в покоління переказують жителі гірської Рахівщини, Червоною рутою вважають рододендрон миртолистий. Це низькорослий сланкий вічнозелений кущик, який на високогірних полонинах у червні зацвітає яскраво-червоним цвітом. Назва rhododendron походить від двох грецьких слів – rhodos-троянда і dendron-дерево (трояндове дерево).

Науковці давно дискутують, а яка ж саме квітка оспівана у безсмертній пісні Володимира Івасюка «Червону руту, не шукай вечорами…» що стала справді народною? 

         Одні вважають її квіткою роду Рута, найчастіше рута садова, але це твердження є помилковим. Ця багаторічна рослина цвіте жовтими квітками, не росте у природних умовах високогір’я Українських Карпат і крім того вона є отруйною рослиною та під час збору викликає на шкірі неприємний сип.

         Деякі висловлюють припущення, що назва квітки «Червона рута» пов'язане зі святом Івана Купала. Із-поміж купальського „чар-зілля” найбільшої популярності в гуцулів набув міфічний цвіт папороті, який, як вірили, з’являється лише на декілька хвилин опівночі на Івана Купала і дарує щасливцеві удачу і казкове багатство. Можливо Володимир Івасюк, у своїй пісні, мав на увазі міфічний “цвіт” папороті, однак, за прототип взяв саме квіти червоної рути-рододендрону…

         Побачити цвітіння рододендрону миртолистого можна на гірських схилах масивів Чорногори, Мармарошу і Свидівця, що знаходяться під охороною Карпатського біосферного заповідника. Подорожуючі, які відвідають ці заповідні території у червні, будуть вражені дивовижною красою яскраво-червоного килиму з цвіту цієї дивовижної високогірної рослини.