Інформуємо про розширення серійного об’єкта всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО
«Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи»

Найбільший серійний транснаціональний об’єкт всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» розширився за рахунок 16 складових частин із 6 нових країн-учасниць (Боснія і Герцеговина, Північна Македонія, Польща, Франція, Чехія та Швейцарія). Таке рішення 28 липня 2021 р. прийняв Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у рамках 44 -ї сесії.

Наш серійний об’єкт всесвітньої спадщини є унікальним, адже на сьогодні він складається з 94-х ділянок, які знаходяться у 18 європейських країнах. Це єдиний у світі об’єкт всесвітньої спадщини, який об’єднує так багато складових частин. Він розташований на територіях Албанії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Боснії та Герцеговини, Італії, Іспанії, Німеччини, Північної Македонії, Польщі, Румунії, Словацької Республіки, Словенії, України, Франції, Хорватії, Чехії та Швейцарії. Така структура вимагає транскордонної співпраці та ілюструє тісний зв’язок букових лісів з європейською культурою. Загалом Об’єкт Всесвітньої Спадщини включає найцінніші в науковому й природоохоронному значенні ділянки європейських букових пралісів і старовікових лісів, які практично не змінені людською діяльністю.

Історія нашої спадщини почалася у 2007 році з «Букових пралісів Карпат» – десяти ділянок із території Словаччини та України. П’ять із них, зокрема й найбільший у світі осередок букових пралісів «Уголька-Широкий Луг», знаходяться на території Карпатського біосферного заповідника. Таким чином, із самого початку це був транскордонний об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Із включенням «Давніх букових лісів Німеччини» до Списку всесвітньої спадщини у 2011 році, наш об’єкт розширено ще на п’ять складових частин. У 2017 році додано 63 нові ділянки із територій десяти країн Європи. Серед них були й дев’ять українських територій, які охороняються в національних природних парках «Синевир», «Зачарований край» і «Подільські Товтри» та природних заповідниках «Горгани» і «Розточчя». Важливо зазначити, що національним координатором розширення в Україні виступав науковець Карпатського біосферного заповідника Василь Покиньчереда і що загалом воно проходило під егідою нашої установи.

Кожна із територій об’єкта спадщини є глобально унікальною своїм кліматом, ґрунтами, флорою і фауною. Лісовий, або європейський бук чудово адаптувався до різних кліматичних, географічних та фізичних умов. Це дуже конкурентноспроможний вид, який виживає майже всюди: від багатих вапнякових до бідних поживними речовинами піщаних ґрунтів, від гір до низовин, від вологих до сухих умов. Наш об’єкт всесвітньої спадщини відображає майже весь спектр типів букових лісів від гірських вершин до морського узбережжя.

Також глобально унікальною є й історія поширення бука. Його історія успіху починається 12000 років тому, наприкінці останнього льодовикового періоду. В той час значна частина Європи була вкрита товстим шаром льоду. Букові ліси вижили лише на невеличких ділянках у Південній Європі. Коли лід розтанув, бук почав поширюватися на північ зі своїх ізольованих місць-рефугіумів на півдні. Цей процес триває і сьогодні, хоча льодовиковий період давно минув. Це явище – реколонізація значних ділянок континенту одним видом дерев і продовження експансії європейського бука – є унікальним для нашої планети.

Незважаючи на домінування одного виду дерев, буковий ліс є улюбленим середовищем існування для багатьох тисяч видів флори й фауни, а особливо грибів. Букові ліси є дуже тінистими, майже темними влітку, і тому можуть здаватися бідними у видовому відношенні порівняно з іншими листяними лісами. Однак це не відповідає істині. Букові ліси, особливо ті, які мають високу частку старовікових дерев зі значною кількістю стоячої й лежачої мертвої деревини, забезпечують ідеальне середовище проживання для багатьох видів флори і фауни. За оцінками науковців, букові ліси дають прихисток близько 10 тисячам видів живих організмів.

На цьому історія нашої всесвітньої Спадщини не завершується. Вона має велике майбутнє, адже це шедевр без кордонів, який постійно розвивається.
 

Більше інформації на: