Відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь

Другого лютого екологічна спільнота світу відзначає Всесвітній день водно-болотних угідь. Саме у цей день 50 років тому була підписана Рамсарська конвенція, яка захищає водно-болотні угіддя як середовище водоплавних птахів. Лозунг цього року «Водно-болотні угіддя, вода і життя – нероздільні!» привертає увагу до використання прісної води та ролі водно-болотних угідь у накопичені, очищенні й постачанні чистої прісної води для потреб людства і природних процесів.

Три території Карпатського біосферного заповідника внесені до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення. Серед них: високогірне урочище «Озірний-Бребенескул», що лежить на південних схилах найвищих гір України; «Долина нарцисів», яка розташована в заплаві річки Хустець; унікальне підземне утворення – найбільша печера Українських Карпатах «Дружба», розташована у Тячівському районі.

Щороку Карпатський біосферний заповідник проводить масові еколого-освітні заходи на відзначення дня водно-болотних угідь. Однак, цього року, у зв’язку зі світовою пандемією коронавірусної хвороби, ми обмежились відзначенням екологічної дати заходами з невеликими групами школярів. Так, працівниками відділу еколого-освітньої роботи було здійснено низку відкритих екологічних уроків зі школярами молодших класів Рахівщини та Хустщини. З дітьми цієї вікової групи екоосвітяни бесідували на тему «Що таке водно-болотні угіддя». Для закріплення нових знань школярі виготовили паперові аплікації рибок та власноруч створили об’ємне водно-болотне угіддя, в якому з радістю «оселились» водні та біля-водні мешканці – зображені на яскравих розмальовках.

В інтернет-просторі у соцмережі Фейсбук на сторінках «Карпатський біосферний заповідник» та «Туристично-інформаційні центри Карпатського біосферного заповідника» екопросвітники провели низку онлайн-заходів. Зокрема, впродовж кількох днів публікувалась рубрика «День водно-болотних угідь». Серія публікацій даної рубрики включала цікаву інформацію про тварин, які не можуть існувати без води – це бобер, жаба, оляпка та лелека білий. Наприкінці кожної публікації аудиторія мала змогу відповісти на запитання вікторини про цих неймовірних живих створінь.

Для школярів середніх класів на вище зазначених Фейсбук-сторінках проведена екологічна онлайн-вікторина на тему «Водно-болотні угіддя. Що нам відомо про них». Із запропонованими запитаннями успішно справилась наша переможниця – учениця 9-Б класу Великобичківської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, учасниця екологічного гуртка «Екосила», Діана Данюк, надіславши письмові відповіді.

Найбільшу увагу привернув агітаційний відео-ролик «Збережи водно-болотні угіддя», відзнятий працівниками відділу екоосвіти КБЗ та опублікований в інтернет-мережі. Учасниками ролику стали учні Рахівської ЗОШ І-ІІІст. №1 під керівництвом вчительки біології О.С. Турок. Молодь вкотре закликала суспільство не шкодити та дбайливо оберігати життєдайні водні об’єкти.

Неймовірно корисними у підготовці всіх екоосвітніх заходів стали інформаційні матеріали спеціального сайту Рамсару, адаптовані українською мовою, посилання на які надані Департаментом заповідної справи Мінприроди України. Для масового розповсюдження знань про екологічну дату ми також отримали чудові подарунки – календарі на 2021 рік.

Зоряна Липчак,
провідна фахівчиня
відділу еколого-освітньої роботи КБЗ