Яким бути Труфанцю?

Водоспад Труфанець є одним із найпривабливіших і водночас найдоступніших природних об’єктів Рахівщини. Його розташування буквально на узбіччі центральної автодороги сприяє масовому паломництву, а відповідно й вимагає зусиль щодо створення належних умов для відвідувачів. Саме з метою обговорення плану дій щодо облаштування водоспаду, 10 лютого тут відбулася зустріч працівників Карпатського біосферного заповідника (КБЗ) на чолі з в.о. директора Миколою Рибаком, на території якого й знаходиться цей витвір природи, з головою Ясінської територіальної громади Андрієм Делятинчуком та його командою. У зустрічі також узяв участь архітектор Михайло Кравчук, який і має втілити на папері напрацювання її учасників. Найбільш дискусійним було питання про повернення до попереднього варіанту облаштування водоспаду, коли тут було встановлено альтанку-місток для потреб туристів. Переважна більшість учасників висловилась за інше рішення, мотивуючи це тим, що така архітектурна форма швидше заважала милуватися водоспадом, ніж створювала якісь додаткові переваги. Якраз після демонтажу зазначеної вище конструкції знову з’явилася можливість бачити це диво природи у всій красі, а також робити класні фотки на його тлі.

А що думаєте Ви, шановні читачі, з цього приводу? Для того, щоб Вам було легше визначитися, наводимо сучасну й історичну фотографії водоспаду Труфанець.

Звичайно, що ця зустріч не вирішила всіх питань, оскільки біля водоспаду все ще тривають дорожні роботи, які можуть внести певні корективи в прийняття кінцевого рішення. Проте всі її учасники були одностайні у необхідності створення тут протягом 2021 року потужної і зручної для відвідувачів рекреаційної зони, яка б стала однією з найкращих візиток Рахівщини. Попереду ще чимало робити, яка, сподіваємося, принесе радість не тільки її виконавцям.

На фото зліва-направо: архітектор М. Кравчук, в. о. директора КБЗ М. Рибак, голова Ясінської ТГ А. Делятинчук, депутат Рахівської районної ради А. Павлюк і заст. начальника Кевелівського ПНДВ КБЗ Ю. Зеленчук.