Практика німецьких студентів на території Карпатського біосферного заповідника

З 9 по 14 серпня 2021 р., на території Карпатського біосферного заповідника, проходила навчальна практика студентів Університету сталого розвитку м. Еберсвальде (ФРН). Навчальні практики організовуються на базі нашої установи вже 17 років поспіль. Лише торік, у зв’язку з всесвітнім коронавірусним локдауном, вона проходила в нетиповому онлайн-режимі. Місцем практики цьогоріч обрано територію Угольського-Широколужанського заповідного масиву та його найближчі околиці. Такий вибір не випадковий, адже саме тут сконцентровані найбільші у світі площі пралісів і старовікових лісів, сформовані буком лісовим, або європейським. На території Німеччини, так само як і в інших країнах Центральної чи Західної Європи, пралісів практично не збереглося, що робить територію Карпатського біосферного заповідника унікальним навчальним полігоном.

Як і в попередні роки, окрім студентів Університету Сталого Розвитку м. Еберсвальде, до навчальної практики долучилися також студенти та викладачі з Державного Університету Молдови (м. Кишинів), Національного Лісотехнічного Університету (м. Львів) та Національного Транспортного Університету (м. Київ) – всього 53 учасники. Програма практики була цікавою й насиченою. Студенти зазначених вище вишів мали нагоду не тільки ознайомитися з найунікальнішими ділянками Карпатського біосферного заповідника, але й відвідати території, які плануються під розширення нашої установи, а також побувати в найбільшій складовій частині об’єкта Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи». Завітали вони й на територію ДП «Брустурянське лісомисливське господарство», де змогли отримати багато інформації про систему лісокористування в Українських Карпатах. Цей візит мав важливе значення для навчального процесу, оскільки дав можливість наочно порівняти екологічні процеси й впливи, які відбуваються як у місцях проведення суцільних рубок, так і виникнення природних вітровалів. Останні завдають значно менше шкоди, оскільки не руйнують ґрунтовий покрив, практично не пошкоджують підріст і не знищують мікрооселища, що є критично важливим для збереження біорізноманіття.

Наприкінці навчального процесу відбулася ще одна важлива подія, а саме підписання Угоди про співпрацю між Карпатським біосферним заповідником та Університетом сталого розвитку м. Еберсвальде (ФРН), про яку ми Вас інформували раніше.

Як і в попередні роки, навчальну практику організували й провели працівники Карпатського біосферного заповідника Василь Покиньчереда та Ірина Йонаш.


На фото: Студенти Університету сталого розвитку м. Еберсвальде (ФРН) знайомляться з територіями,
де проходитиме навчальна практика.


На фото: Довга дорога до пралісів Широкого Лугу. Хребет Красна.

На фото: У нетрях пралісів на території Широколужанського ПНДВ.
 


На фото: Знайомство з природним вітровалом.
 


На фото: Короткий привал біля печери Молочний Камінь (Угольське ПНДВ).