Онлайн-зустріч з представниками Ради Європи

У 1997 році Карпатський біосферний заповідник, першим та досі єдиним з установ природно-заповідного фонду України, був нагороджений Комітетом міністрів Ради Європи Європейським дипломом для природоохоронних територій.

Цією почесною нагородою відзначаються природоохоронні території, що мають виняткове європейське значення для збереження біологічного, геологічного та ландшафтного різноманіття, а також зразкову систему управління.

З часу створення у 1965 році Європейський диплом отримали 74 заповідні території з 29 країн.

Процедурою нагородження передбачено його поновлення кожні 10 років. Наступний розгляд цього питання щодо Карпатського біосферного заповідника відбудеться у 2022 році.

З метою підготовки проєкту висновків та рекомендацій 17 червня 2021 року відбулася серія онлайн-зустрічей експерта Ради Європи Бева Ніколса (Об’єднаний комітет з охорони природи, Великобританія) та проєктного менеджера Секретаріату Бернської конвенції Ради Європи Марка Горі з представниками адміністрації заповідника, органів державної влади та місцевого самоврядування, закладів вищої освіти та наукових установ України, Швейцарії, Австрії, Німеччини, Великобританії та інших зацікавлених сторін (екоосвіта, туризм, лісове та сільське господарство, етнокультура, неурядові природоохоронні організації), діяльність яких дотична до функціонування біосферного заповідника.

Під час зустрічей було проведено розширену презентацію діяльності Карпатського біосферного заповідника, працівники установи проінформували про здобутки та проблеми за десятирічний період, а кожен з представників зацікавлених сторін розповів про рівень співпраці та свої враження і побажання.

Всі учасники високо оцінили результати діяльності Карпатського біосферного заповідника та його роль у збереженні біорізноманіття Карпат, проведенні наукових досліджень, поширенні екологічних знань та формуванні екологічної культури населення, розвитку туризму та ін.

Наступним етапом стане польовий візит експерта Ради Європи Бева Ніколса до Карпатського біосферного заповідника, який заплановано на серпень-вересень 2021 р.

Юрій Беркела, начальник відділу НДР
та міжнародної співпраці