Засідання Спільного Комітету з Управління об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

20 квітня 2021 р. відбулося чергове, вже четверте по рахунку, засідання Спільного Комітету з Управління розширеного у 2017 р. об’єкта всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи». Нагадаємо, що даний об’єкт є серійним і транснаціональним, який включає 78 складових частин на території 12-ти європейських країн загальною площею понад 92 тис. гектарів. В Україні знаходиться 15 кластерів, найбільша частка яких, як за кількістю, так і за площею, зосереджена на території Карпатського біосферного заповідника.

У роботі заходу взяло участь тридцять три експерти із 13 країн Європи. Україну на даному заході, за дорученням Міндовкілля України, вже традиційно представляли працівники Карпатського біосферного заповідника, а саме автори цих рядків – секретар Національної Керівної групи зазначеного вище об’єкта Спадщини, член Спільного Комітету з Управління Василь Покиньчереда і заст. начальника відділу рекреації та сталого розвитку Ірина Йонаш.

Як і попереднє, дане засідання, у зв’язку з карантинними обмеженнями, проходило в онлайн-форматі з використання платформи Zoom, а також програмного середовища Sli.do.

Порядок денний засідання включав низку важливих питань, серед яких ключовими були наступні:

1. Затвердження настанов із управління складовими частинами об’єкта спадщини та їх буферних зон. Це питання активно розглядалося впродовж останніх трьох років і викликало гострі дискусії. Врешті-решт вдалося досягнути консенсусу і документ було погоджено усіма країнами-учасницями. Його ключовим напрацюванням став поділ буферної зони на дві підзони – захисну і збереження ландшафтів. Перша з них призначається виключно для збереження об’єкта спадщини, де запроваджуватиметься особливий режим охорони, натомість друга підзона слугуватиме для вирішення ширшого кола завдань і передбачатиме певні види діяльності. Для Карпатського біосферного заповідника саме це рішення було найважливішим, оскільки менеджмент його буферної зони, загальна площа якої становить понад 31 тис. га, повинен враховувати необхідність підтримки на зазначеній території ведення населенням традиційного господарювання. Сподіваємося, що настанови будуть позитивно розглянуті Міжнародним союзом охорони природи (МСОП, або IUCN), після чого в стислі терміни затверджені на національному рівні.

2. Інформування про реалізацію низки міжнародних наукових і природоохоронних проєктів, які дотичні до теми вивчення і збереження пралісів і старовікових лісів. Серед них Life Prognoses і Interreg Central Europe Beech Power. Обидва ці проєкти цікаві, зокрема, тим, що Карпатський біосферний заповідник бере в них безпосередню участь.

3. Розширення об’єкта спадщини. Цьому питанню був присвячений спільний виступ представника Швейцарії разом з австрійськими партнерами з Інституту ECO. Нагадаємо, що саме Швейцарія виступає лідером і координатором нового етапу розширення транснаціонального об’єкта спадщини, який об’єднує вісім країн нашого континенту. Ця робота ведеться вже близько 5 років і підходить до свого логічного завершення. Торік завершено підготовку номінаційного досьє, яке було передано на розгляд Комітету у справах всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та МСОП. Останній організував і провів польову експертну місію, яка завершилися буквально напередодні засідання. Таким чином, усі офіційні процедури завершено і розширення нашого об’єкта спадщини розглядатиметься уже на найближчій, 44-й сесії зазначеного вище Комітету, яке пройде в липні ц. р. в онлайн-форматі.

4. Річний звіт Координаційного офісу об’єкта спадщини, який включав стислу інформацію про проведену роботу й досягнуті результати. Серед них, зокрема, підготовка періодичної спеціальної звітності, робота над брендом, забезпечення комунікацій на різних рівнях тощо.

Також на засіданні презентовано новий відеофільм про об’єкт Пан’європейської спадщини, який підготували австрійські колеги. Його можна проглянути в Ютюб за наступним посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=RKvCuQyatbk. До речі, приємно, що під час його підготовки використано й наші фотоматеріали.

І на завершення організатори зустрічі провели так званий «брейн сторм», що в перекладі означає «мозковий штурм», з метою швидкого напрацювання пропозицій щодо різних аспектів інформаційного просування нашого об’єкта спадщини, зокрема через цифрові медіа з використанням новітніх платформ і технологій. Впевнені, що результати наших спільних зусиль сприятимуть не тільки пропагуванню ідей та цінностей Пан’євпропейського об’єкта спадщини, але й збереженню пралісів і старовікових лісів у всьому світі.

Василь Покиньчереда, заст. начальника відділу НДР і міжнародної співпраці КБЗ
Ірина Йонаш, заст. начальника відділу рекреації і сталого розвитку

На фото: скріншоти зроблені під час засідання Спільного Комітету з Управління об’єктом спадщини.