Урочиста передача електропастуха у користування Ясінянській громаді

5 серпня відбулася урочиста процедура передачі електропастуха, придбаного за кошти міжнародного проєкту «Відкриті кордони для ведмедів в Румунських та Українських Карпатах», представникам Ясінянської територіальної громади на території полонини Сирилівка, що знаходиться в межах Кевелівського природоохоронного науково-дослідного відділення Карпатського біосферного заповідника. В урочистостях взяли участь директор заповідника Микола Тарасюк, голова Ясінянської територіальної громади Андрій Делятинчук, начальник Кевелівського відділення Василь Вербіцький, депутат полонини Сирилівка Павло Спасюк, завідувач зоологічної лабораторії Ярослав Довганич, заступник начальника відділу науково-дослідної роботи та міжнародної співпраці Василь Покиньчереда та інші уповноважені особи.

Відомо, що Карпатський біосферний заповідник приділяє значну увагу налагоджуванню конструктивних відносин із територіальними громадами, розташованими в зоні його діяльності. Зокрема, з метою уникнення конфліктних ситуацій між людиною й дикою природою, яка охороняється на території нашої установи. І один із найбільших конфліктів стосується великих хижих ссавців, які є типовими й споконвічними мешканцями Карпатського регіону. Саме ці тварини, в першу чергу вовки й ведмеді, завдають найбільші збитки гуцулам, особливо в період випасання худоби на полонинах, де вберегти її доволі складно. Ми пропонуємо дієвий засіб, перевірений протягом тривалого часу у багатьох регіонах світу, де збереглися великі хижаки. Мова йде про спеціальні електричні огорожі довкола місць перебування або випасання свійських тварин. Саме вони дозволяють за умов умілого використання звести конфліктні ситуації практично нанівець. Недаремно їх називають електропастухами, бо коли вони справно функціонують справжні вівчарі можуть відпочивати.

Це перший електропастух, який передано за сприяння Карпатського біосферного заповідника територіальним громадам, які знаходяться в зоні діяльності нашої установи, але ми докладемо всіх зусиль, щоб він був далеко не останнім!



На фото: учасники передачі електропастуха в користування Ясінянської територіальної громади.
У центрі директор Карпатського біосферного заповідника Микола Тарасюк і голова Ясінянської ТГ Андрій Делятинчук.
Фото Василя Покиньчереди.