ДОВІДНИК ЄВРОПЕЙСЬКОЇ МЕРЕЖІ ДИКОЇ ПРИРОДИ

На сьогодні активна співпраця між КБЗ та Європейським Товариством Дикої Природи триває вже три роки. Почалося все у 2017 році з підписання Контракту на Проведення першого аудиту на території Угольсько-Широколужанського масиву нашої установи. Тоді, на засіданні бюро Науково-технічної ради, спеціалісти заповідника підтримали подальшу співпрацю і ухвалили рішення сприяти в проведенні аудитів інших місць Дикої Природи на території КБЗ. Це був перший важливий крок на шляху до цікавої та плідної співпраці.

У 2019 році Європейське Товариство Дикої Природи відзначало кілька знакових подій: 5 років заснування Європейського Товариства Дикої Природи, 10 років Європейської резолюції Дикої Природи, 55 років Акту США про Дику Природу (Вілдернес) – у яких взяли участь і спеціалісти нашої установи.

Крім того, своєрідним підсумком співпраці в рамках Європейської Мережі Дикої Природи стало видання Довідника під назвою «Європейська Мережа Дикої Природи 2019» англійською мовою. Всі учасники мережі, зокрема і КБЗ, отримали подарункові екземпляри цього видання, а також можливість замовити додаткову кількість Довідників для розповсюдження через власні мережі візит-центрів.

Довідник містить інформацію про останні збережені куточки дикої природи в Європі та фотографії експертів Товариства для того, щоби надати читачам можливість побачити та відчути дух Вілдернесу (територія дикої природи, яка керується постійними динамічними природними процесами і є вільною від будь-яких впливів людського суспільства). Починається книга зі вступного слова Владо Ванчури, Директора з Вілдернесу Європейського Товариства Дикої Природи, де він пояснює що таке «Вілдернес» і його значення для людства. Далі описується історія, становлення руху за збереження Вілдернесу у світі, починаючи з Акту США про Вілдернес (1964 р.), який започаткував процес, продовжуючи становленням руху в Європі та ухваленням ЄС Резолюції Вілдернесу (2009 р.), і завершуючи заснуванням Європейського Товариства Дикої Природи у 2014 році. Також Книга подає інформацію про мету, цілі, принципи діяльності Товариства та значення його місії. Представлено пояснення засад, на яких діє Товариство та подається опис Європейського Стандарту Якості Дикої Природи та Системи Аудиту, заснованої на принципах, критеріях та індикаторах. Згідно з вищезгаданою системою, розроблена класифікація територій-учасників Європейської Мережі Дикої Природи за домінуючими середовищами проживання на п’ять категорій:

- Вілдернес – дика територія із змішаним типом середовища проживання та мінімальним розміром Зони Дикої Природи в 1 гектар;

- Дике Узбережжя – дика територія, яка поєднує наземне, прибережне та морське середовище проживання;

- Дикий Ліс – дика територія з домінуванням лісового середовища проживання;

- Дикий Острів – острів, де поєднуються наземне, прибережне та його навколишнє морське середовище проживання;

- Дика Річка – дика територія вздовж річок та середовища проживання річкових берегів.

Європейське Товариство Дикої Природи постійно співпрацює з міжнародними партнерами для пошуку нових територій Дикої Природи та приєднання їх до своєї Мережі.

На підставі проведених аудитів, кілька території Карпатського біосферного заповідника входять до цієї мережі за такими категоріями:

1. Вілдернес (Дика Природа):

- Дика Природа Мараморош

- Дика Природа Уголька-Широкий Луг

2. Дикий Ліс:

- Дикий Ліс Кузій-Трибушани

- Дикий Ліс Уголька-Широкий Луг

3. Дика Річка

- Дика Річка Мала Уголька

- Дика Річка Широкий Луг

- Дика Річка Велика Уголька

Усього сім об’єктів на території КБЗ є дійсними учасниками мережі, і ще одна територія – Чорногірського масиву є потенційним учасником за результатами аудиту, проведеного в 2019 році.

Це видання пропонує огляд територій Дикої Природи по всій Європі, і почесне місце серед них займають недоторкані куточки нашого заповідника. Ми цим пишаємося і докладатимемо максимум зусиль, щоби це було незмінним ще на довгі роки.

Ірина Йонаш
заступник начальника відділу
рекреації та сталого розвитку.