Міжнародний Тиждень Дикої Природи

Цьогоріч Європейське товариство дикої природи започаткувало унікальний захід, особливо актуальний в умовах суворих карантинних обмежень. Мова йде про так званий «Міжнародний Тиждень Вілдернесу» в онлайн-форматі, який ставить за мету об’єднати ентузіастів довкола ідеї збереження Дикої Природи по всьому світу.

Нагадаємо, що Європейське товариство дикої природи (European Wilderness Society) є екологічною неприбутковою організацією, створеною для захисту дикої природи, яка ставить за мету ідентифікувати, управляти і пропагувати останні на континенті дикі річки, старовікові ліси і праліси, підтримувати природоохоронні території, а також дику природу загалом. Товариство розробило Європейський стандарт якості дикої природи і систему аудиту (EWQA), які є всесвітньо визнаними і базуються на більш як 300-х індикаторах. Відповідно до них, кожна ідентифікована територія дикої природи, яка включає, зокрема, такі категорії як «Ділянка дикої природи» (Вілдернес), «Дика річка», «Дикий ліс» тощо, оцінюється за такими категоріями як бронзовий, срібний, золотий чи платиновий рівень.

Карпатський біосферний заповідник тісно співпрацює з Товариством із 2016 р., коли директор нашої установи М. П. Рибак отримав Сертифікат кандидата на отримання статусу «Ділянки дикої природи». За час, що минув експертами Товариства спільно з науковцями КБЗ сертифіковано 7 територій дикої природи, які включають:

дві ділянки власне дикої природи – Угольку-Широкий Луг площею 7117 га, оцінену за найвищою категорією – платиновою, і Мармарош площею 3162 га, оцінену за срібною категорією;

 дві ділянки дикого лісу – Уголька-Широкий Луг та Кузій-Трибушани площею, відповідно, 7117 га (платина) та 1370 га (бронза);

 три дикі річки: Мала Уголька протяжністю 7 км, Велика Уголька – 8 км, та Широкий Луг – 9 км. Усі дикі річки оцінені за платиновим рівнем.

Зараз тривають роботи із сертифікування території Чорногірського масиву, яка пройшла процедуру аудиту в 2019 році.

Але повернемося до Тижня Вілдернесу. Захід запланований на період з 19 по 23 жовтня 2020 року. Протягом цих п’яти днів активісти з усього світу віртуально презентуватимуть різноманітні куточки Дикої Природи (Вілдернесу) нашої планети в презентаціях, дискусіях, семінарах, екскурсіях, репортажах тощо, а також організовуватимуть цікаві спільні заходи та багато іншого. Кожен із 5 днів, протягом 12 годин, буде сповнений захоплюючим контентом, поділеним на три географічні блоки – Азія та Океанія, Європа та Африка і Америки – в зручний час для кожної частини світу. Блоки триватимуть з 10.00 до 22.00 з годинною перервою посередині. Отже, планується, що в першій половині дня ви слухатимете історії з власного континенту, а ввечері – про Вілдернес з іншої частини світу. І це ще не все. Протягом перерви тут демонструватимуться короткі фільми, які показуватимуть виклики, з якими стикаються ділянки Дикої Природи у всьому світі, а також відповідні рішення для них.

Працівники КБЗ ґрунтовно підготувалися до тижня Вілдернесу. Творчий колектив із представників різних відділів підготував півгодинний відеофільм про установу, а також про наявні тут ділянки Дикої Природи. Родзинкою фільму стали кадри, відзняті з квадрокоптера, який дозволив глянути на ці унікальні території з висоти пташиного польоту. Ще однією цікавинкою став сюжет про флеш-моб з презентацією правил поведінки на природі і концепції «Поважай Природу», організований на Центральній садибі заповідника, в якому взяли участь діти наших працівників. І хоча слова дітей лунали українською, його емоційний настрій був зрозумілий для всіх учасників заходу.

Також, для відзначення Тижня Вілдернесу, на території КБЗ (спочатку в Музеї екології гір, а потім в туристично-інформаційному центрі «Центр Європи») незабаром розпочне свою роботу виставка територій Дикої Природи з усього світу. Деталі заходу будуть повідомлені пізніше на наших сторінках. Запрошуємо і вас долучитися до цієї події!

 Ірина Йонаш, заступник начальника відділу рекреації та сталого розвитку,

Василь Покиньчереда, заступник начальника відділу науково-дослідної роботи і міжнародної співпраці

 

На фото: учасники Тижня Дикої Природи під час представлення Карпатського біосферного заповідника
авторами цього нарису (по центру у верхньому ряді)