Виконуючи рішення Проекту організації території, заповідник створює умови
для розвитку нових видів еколого-освітньої та туристично-рекреаційної діяльності

Ми вже інформували наших читачів, що 29 квітня ц. р. у Долину нарцисів після тривалої відсутності повернулися карпатські буйволи. Досвід утримання цих тварин за час, що минув підтвердив правильність цього рішення. Буйволи чудово адаптувалися до місцевих умов, успішно поїдають вербу – основну загрозу місцевим лукам, і, головне, стали ще однією родзинкою Долини нарцисів, яка приваблює сюди туристів у період поза цвітінням нарцису вузьколистого.

З метою поглиблення співпраці щодо збереження карпатського буйвола – унікальної місцевої породи свійських тварин, 11 червня в Угольському природоохоронному науково-дослідному відділенні (ПНДВ) відбулася чергова зустріч представників адміністрації Карпатського біосферного заповідника з директором приватного підприємства «Кочова бура» Феронією де Вріес Ріке і керівником громадської організації «Збереження агро-біорізноманіття Карпатських гір» Мішелем Якобі. Основною темою перемовин було створення на базі Угольского ПНДВ науково-практичного і еколого-просвітницького осередку зі збереження карпатського агробіорізноманіття. Зрозуміло, що в першу чергу мова йшла про буйволів і гуцульських коней, як їх найвідоміших представників. У рамках зустрічі обговорено низку питань щодо практичного втілення цієї ідеї. Вони включали створення відповідної матеріально-технічної бази, зокрема визначення місць утримання тварин і забезпечення належних умов для їх догляду, а також розробку необхідної проектно-кошторисної документації. Важливою складовою зустрічі стало обговорення нових перспективних напрямків співпраці. Основними з них визначено розвиток туристично-рекреаційного напрямку, наприклад кінного туризму на основі гуцульської породи коней чи гастрономічного туризму, який базувався б на місцевій кухні з використанням буйволячих молочних продуктів, а також пропагування утримання саме традиційних порід тварин серед місцевого населення. Загалом зустріч пройшла в конструктивній і доброзичливій атмосфері, що дає надію на реалізацію усіх задумок та ідей. Домовились обговорити проект відповідного договору про співпрацю на черговому засіданні науково технічної ради заповідника та у стислі терміни розпочати його втілення.

В.о. директора Карпатського біосферного заповідника,
заслужений природоохоронець України Микола Рибак

На фото: робочий момент зустрічі

 

На фото: учасники зустрічі в Угольському ПНДВ.
Зліва-направо: провідний інженер відділу НДР і міжнародної співпраці Василь Регуш,
заст. директора – головний природознавець Роман Кузьмінський, в.о. директора Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак, директор ПП «Кочова бура» Фероніа де Вріес Ріке, керівник ГО «Збереження агробіорізноманіття Карпатських гір» Мішель Якобі і начальник Угольського ПНДВ Василь Угляй

 

На фото: в.о. директора Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак
обговорює перспективи співпраці з директором ПП «Кочова бура» Фероніа де Вріес Ріке
і керівником ГО «Збереження агро-біорізноманіття Карпатських гір» Мішелем Якобі

 

 (фото В. Ф. Покиньчереди)