Координаційна рада з питань місцевого самоврядування Рахівської районної ради
звернулась до Президента та Уряду України із проханням зберегти Рахівський район

11 червня 2020 року, в місті Рахів, пройшло розширене засідання Координаційної ради із питань місцевого самоврядування Рахівської районної ради, на якому із великим занепокоєнням обговорено питання "Про вжиття необхідних заходів щодо збереження Рахівського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці".

В роботі Координаційної ради взяли участь керівники Рахівської районної ради та районної державної адміністрації, народна детутатка України Іванна Климпуш-Цинцадзе, відомий політик, дипломат, народний депутат України II та IV скликань, перший міністр транспорту України, надзвичайний і Повноважний Посол України Орест Климпуш, голова громадської організації Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк, голови сільських, селищних та міської рад, депутати сільських, селищних, міської, районної та обласної рад, окремі керівники державних установ, місцеві підприємці, громадські активісти та представники преси й інші зацікавлені сторони.

Виступаючи першим, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор, академік Української екологічної академії наук Федір Гамор, детально проінформував учасників зібрання про ситуацію, перспективи та про аргументацію збереження Рахівського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці.
Привернуто насамперед увагу до значної організаційної роботи, яка тривалий час проводиться районною радою та райдержадміністрацією у цьому напрямку. Зокрема, важливими є обґрунтування та звернення до відповідних державних інституцій та дві петиції, які зареєстровані на сайті Президента України депутатом Рахівської районної ради Михайлом Владом та депутатом Рахівської міської ради Миколою Попенком.

У цьому контексті надзвичайно важливою є також підтримка народних депутатів України Василя Петьовки та Іванни Климпуш-Цинцадзе.

Але попри все це, на сьогоднішній день у підготовлених Міністерством розвитку громад та територій України, у пропозиціях адміністративно-територіального устрою Закарпатської області, Рахівський район відсутній.

Тому, ми ще раз запропонували аргументовані пропозиції щодо необхідності створення на базі найвисокогірнішого в Україні Рахівського району, який володіє особливим та унікальним природно-ресурсним й культурним потенціалом, Рахівську одиницю адміністративно-територіального устрою субрегіонального (районного) рівня та необхідний у цій ситуації план дій (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1463855030482784&id=100005749037341).

Дуже важливим у цьому контексті, був виступ на засіданні Координаційної ради Іванни Климпуш-Цинцадзе, яка проінформувала, що на підставі отриманих матеріалів із Рахівського району, вона особисто переговорила із Прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем та іншими посадовими особами Уряду та Верховної ради України, які запевнили її, що Рахівський район буде збережено. Про це дещо пізніше вчора повідомив також і голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олексій Петров.

Багато цінних зауважень та пропозицій на засіданні Координаційної ради висловили й Орест Климпуш, Дмитро Стефлюк, голова громадської організації «Нова Рахівщина» Ярослав Думин, директор ТОВ «ВГСМ», депутатка Закарпатської обласної ради Ірина Мацепура, заслужений лікар України Василь Дряшкаба, Білоцерківський сільський голова Юрій Берінде, голова громадської організації деревообробників Рахівщини Юрій Личковський, кандидат історичних наук Петро Ференц, член робочої групи з питань адміністративно-територіального устрою Закарпатської обласної державної адміністрації Анатолій Пріц, голова громадської організації Рахівське товариство «Гуцульщина» Іван Беркела та інші.

За результатами обговорення прийнято відповідне звернення до Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Закарпатської обласної державної адміністрації, Закарпатської обласної ради, Народних депутатів України Іванни Климпуш-Цинцадзе і Василя Петьовки та утворено робочу групу для напрацювання пропозицій та оперативного реагування на розвиток ситуації щодо збереження Рахівського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці.

Ф.Д.Гамор, доктор біологічних наук, професор,
заступник директора Карпатського біосферного заповідника