Ювілейна навчальна практика студентів Університету сталого розвитку з м. Еберсвальде (ФРН)

Упродовж 25-29 травня 2020 р. на базі Карпатського біосферного заповідника (КБЗ) відбулася чергова навчальна практика студентів з Університету сталого розвитку м. Еберсвальде, що в Німеччині. Цьогорічна практика проходила вже у 15-ий раз, але організовувалася у незвичний спосіб. У зв’язку з пандемією коронавірусу вона трансформувалася у віртуальний захід, який проходив в Інтернет-середовищі з використанням сучасних комп’ютерних технологій. В їх основі лежала платформа Zoom, яка забезпечила одночасну комунікацію близько 50 осіб, що фізично перебували у чотирьох державах і 12-ти різних локаціях. Така «розпорошеність» пояснюється долученням до навчального процесу студентів і професорів ще з чотирьох вищих навчальних закладів, а саме Державного університету Молдови (м. Кишинів), Університету ім. Штефана чел Маре (м. Сучава, Румунія), Національного лісотехнічного університету України (м. Львів) та Національного транспортного університету (м. Київ).

Основною темою практики-2020 був менеджмент природних ресурсів та екосистем у перехідних країнах, зокрема на прикладі України, Румунії та Молдови (під перехідними країнами розуміють такі, які знаходяться на шляху від тоталітаризму й планової економіки до демократії та ринкових відносин).

Віртуальний захід розпочався із представлення загальної інформації про практику та знайомства учасників. Від імені КБЗ вітальне слово виголосив в.о. директора Микола Рибак. Сам процес навчання проходив в режимі онлайн-сесій, у рамках яких відбувалося представлення відповідних інформаційних матеріалів та їх обговорення, а також обмін думками і спілкування з організаціями та установами, що представляли зазначені вище перехідні країни. За результатами практичної роботи студентів – бакалаврів і магістрів, планується створити інформаційний веб-ресурс в електронному форматі, який буде доступний для загального користування в Університеті сталого розвитку м. Еберсвальде. Для забезпечення навчального процесу тематичними інформаційними матеріалами працівники КБЗ створили низку двомовних відеосюжетів та коментованих презентацій, які також будуть інтегровані до цього онлайн інформаційного ресурсу під назвою «World Lecture Project».

Студенти працювали в змішаних робочих групах, які складалися з представників навчальних закладів Німеччини, України, Молдови та Румунії. Велика увага приділялася біосферним резерватам ЮНЕСКО, як модельним регіонам та діючим лабораторіям для реалізації концепції сталого розвитку. Не лишилася поза увагою і транскордонна співпраця. Зокрема, науковці КБЗ представили розгорнуту презентацію, присвячену проблематиці створення українсько-румунського транскордонного біосферного резервату в Мармароських горах.

І на завершення доречно зауважити, що Карпатський біосферний заповідник є єдиною природоохоронною установою України, де щорічно проходять навчальні практики студенти як з України, так і з-за закордону.

Василь Покиньчереда, керівник навчальної практики,
заст. начальника відділу НДР і міжнародної співпраці КБЗ

Ірина Йонаш, заст. начальника відділу рекреації
та сталого розвитку КБЗ

На фото: скріншоти зроблені під час віртуальної екскурсії/