Опрацьовується проектна ідея щодо створення в селі Широкий Луг Тячівського району
музею історичної Мараморощини

На околицях села Широкий Луг Тячівського району Закарпатської області, розташована найбільша ділянка об'єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси та давні ліси Карпат й інших регіонів Європи" (5.6 тисяч гектарів). Цей регіон є також унікальною етнокультурною частиною історичної Мараморощини.

Тому з метою популяризації та збереження цих природних та культурних цінностей, створення інфраструктури для залучення сюди туристичних потоків, опрацьовується проектна ідея щодо створення на базі Карпатського біосферного заповідника (село Широкий Луг Тячівського району) Музею природних та культурних цінностей історичної Мараморощини (із благоустроєм прилеглої території, створенням дендропарку та етнографічної експозиції під відкритим небом).

Передбачається у нещодавно вивільнених частинах будівель та господарських споруд Широко-Лужанського природоохоронного науково-дослідного відділення біосферного заповідника, які розташовані безпосередньо у центрі села, облаштувати в приміщеннях та під відкритим небом екологічні, етнографічні й історико-культурні експозиції та історичне марамороське дворогосподарство з відповідним інтер'єром та екстер'єром. А на території об'єкту спадщини облаштувати еколого-туристичні маршрути.

Сподіваємось на фінансову підтримку цього проекту, від керівництва місцевої громади, на розвиток якої до речі, адміністрація біосферного заповідника, в минулому та цьому році спрямувала земельного податку на суму 7.6 мільйонів гривень.

Для обговорення питань пов'язаних із реалізацією цієї проектної ідеї, ми зустрілись із корінним жителем Широкого Луга, добрим знавцем цього краю, членом Спілки письменників України, Лауреатом Шевченківської премії Петром Мідянка.

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника,
доктор біологічних наук, професор