Розробляється проект Програми охорони навколишнього природного середовища
Закарпатської області на 2021-2023 роки

З цією метою Розпорядженням голови облдержадміністрації Олексія Петрова, за його безпосереднього керівництва, утворена Робоча група до складу якої увійшли: заступник голови облдержадміністрації, керівники департаментів та управлінь ОДА, установ природно-заповідного фонду, науковці та представники громадськості.

На засіданні Робочої групи, яке пройшло 7 жовтня 2020 року, обговорено правові аспекти розроблення Програми, найболючіші проблеми збереження довкілля та використання природних ресурсів Закарпаття, розглянуто пропозиції райдержадміністрацій й територіальних громад, інших зацікавлених сторін та очікувані результати від її реалізації.

Вступним словом зібрання відкрив заступник голови ОДА Віталій Цвігун. А про стан підготовки проекту Програми інформували директор департаменту екології та природних ресурсів Юрій Шпонтак і головний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку та звітності цього департаменту Оксана Шикула.

Виступаючи в обговоренні інформацій, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор Федір Гамор, підкреслив, що, за фінансової підтримки Програми, до прикладу, в попередні роки вдалось створити еколого-освітній центр "Музей нарцису" в Долині нарцисів, інформаційно-туристичний центр в географічному центрі Європи, друкувались випуски Всеукраїнського екологічного науково-популярного журналу "Зелені Карпати", опубліковано дві монографії із питань збереження та популяризації єдиного в Україні об'єкту Всесвітньої природної спадщини букових пралісів тощо.

Але у зв'язку з обмеженим фінансуванням природоохоронних установ, висловлено прохання передбачити у Програмі також кошти на реалізацію найважливіших природоохоронних заходів на територіях Карпатського біосферного заповідника та національних природних парків області.

Багато важливих проблем, які потребують фінансування у рамках Програми, порушили Оксана Фенцик - заступник начальника державної екологічної інспекції у Закарпатській області, Едуард Осійський - заступник начальника басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, Василь Манівчук - начальник Закарпатського обласного центру з гідрометеорології, Ігор Коцур - перший заступник начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, Оксана Станкевич - Волосянчук - доцент Ужгородського національного університету, Галина Руснак - заступник директора департаменту - начальник управління розвитку промисловості, торгівлі та підприємництва департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА та інші.

Робоча група визначила необхідні заходи із доопрацювання Програми та звернулась до всіх зацікавлених сторін, у п'ятиденний термін подати необхідні пропозиції та доповнення до неї.

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника,
доктор біологічних наук, професор