Засідання Координаційної ради Карпатського біосферного заповідника

3 грудня ц. р. відбулося чергове засідання Координаційної ради Карпатського біосферного заповідника (КБЗ). У зв’язку з пандемією коронавірусу воно пройшло в змішаному режимі – частина членів ради працювала в традиційному форматі, у той час як решту брали участь у засіданні дистанційно з використанням платформи ZOOM. Наша установа не вперше використовує цю інноваційну технологію, яка дозволяє в умовах карантину не тільки залучити до роботи потрібних фахівців і зрештою забезпечувати необхідний кворум, але й не ставити під загрозу здоров’я людей.

2020 рік є особливим не лише у контексті пандемії, яка заставляє шукати нові не традиційні рішення, але й у плані виборів до місцевих органів самоврядування та завершення чергового етапу адміністративної реформи. Цьогорічне засідання Координаційної ради стало останнім для її старого складу, який суттєво оновиться за результатами виборів вже на початку 2021 р. Такий стан справ позначився на порядку денному засідання, який у цілому носив підсумковий характер, хоча й не був позбавлений погляду в майбутнє.

Ключовим питанням на засіданні був розгляд результатів реалізації концепції сталого розвитку в межах Карпатського біосферного резервату за період із 2015 по 2019 роки. Нагадаємо, що саме створення повноцінно функціонуючого біосферного резервату ЮНЕСКО, зокрема через формування його території сталого розвитку і відповідного започаткування тут діяльності щодо реалізації концепції такого розвитку, було чи не найголовнішим здобутком установи за окреслений вище п’ятирічний період. Дане питання розкрили в.о. директора КБЗ, голова Координаційної ради КБЗ М.П. Рибак і автор цих рядків. Їхні доповіді спонукали членів ради до жвавого обговорення, яке іноді носило доволі гострий характер. Але загалом настрій був позитивним, а пропозиції – конструктивними. Основним підсумком розгляду даного питання стало прийняття Звернення Координаційної ради КБЗ до Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Р.Р. Абрамовського щодо призначення директором Карпатського біосферного заповідника нині працюючого в.о. директора установи М.П. Рибака як переможця конкурсу на заміщення даної посади.

З інших питань, які були розглянуті на засіданні, варто відзначити доповідь заст. директора КБЗ М. І. Гречука про стан виконання Проекту організації території КБЗ та охорони його природних комплексів у 2019-2020 рр.; інформацію начальника відділу відтворення, збереження природних екосистем та використання природних ресурсів КБЗ П.В. Ворохти про стан реалізації заходів із підтримки традиційного природокористування на території Карпатського біосферного заповідника і розгорнутий виступ начальниці відділу екологічної освітньо-виховної роботи КБЗ В.В. Бундзяк про основні напрямки і перспективи еколого-освітньої роботи на території сталого розвитку Карпатського біосферного резервату.

Враховуючи, що участь у грудневому засіданні Координаційної ради брало багато голів територіальних громад, каденції яких завершилися за результатами виборів у жовтні ц.р., було особливо наголошено, що лише завдяки співпраці з ними адміністрація КБЗ зуміла кардинально змінити відношення населення до нашої установи. Усім головам територіальних громад, які входять до складу Координаційної ради КБЗ, висловлено глибоку вдячність за величезний вклад у формування й розвиток Карпатського біосферного резервату ЮНЕСКО і забезпечення його потужного поступу за окреслений період.


Секретар Координаційної ради КБЗ,
заст. відділу науково-дослідної роботи і міжнародної співпраці
В.Ф. Покиньчереда.