Засідання Спільного Комітету з Управління об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

28 квітня 2020 р. відбулося чергове, вже третє по рахунку, засідання Спільного Комітету з Управління розширеного у 2017 р. об’єкта всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи». Нагадаємо, що даний об’єкт є серійним і транснаціональним, який включає 78 складових частин на території 12-ти європейських країн загальною площею понад 92 тис. гектарів. В Україні знаходиться 15 кластерів, найбільша частка яких як за кількістю, так і за площею зосереджена на території Карпатського біосферного заповідника. У роботі заходу взяло участь понад тридцять експертів із 13 країн Європи. Україну на даному заході, за дорученням Мінекоенерго України, представляли в. о. директора Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак, начальник відділу НДР і міжнародної співпраці Юрій Беркела, керівник ГО «Дунайсько-Карпатська програма» Богдан Проць, а також автор цих рядків – секретар Національної Керівної групи зазначеного вище об’єкта Спадщини. Він також виступав у якості речника української делегації.

Вперше в історії засідання проходило в онлайн-форматі з використання платформи Zoom, а також програмного середовища Sli.do. Попередньо передбачалося, що засідання відбудеться у цей же день у Брюсселі (Бельгія), але коронавірус і відповідний карантин порушили всі плани.

Порядок денний засідання включав низку важливих питань, серед яких ключовими були наступні:

1. Погодження останньої редакції тексту Видатної універсальної цінності (Outstanding Universal Value) нашого спільного об’єкта спадщини. Після нетривалої дискусії і внесення кількох граматичних правок документ було погоджено усіма 12-ма країнами, що дозволить офіційно передати його до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та МСОП (IUCN).

2. Передача повноважень щодо організації роботи Координаційного офісу транснаціонального об’єкта спадщини від австрійських до бельгійських партнерів терміном на 5 років – із 2020 по 2024 рік. Це питання також не зайняло багато часу і усі країни одноголосно підтримали це рішення, одночасно відмітивши вкрай ефективну роботу австрійського офісу.

3. Затвердження настанов із управління складовими частинами об’єкта спадщини та їх буферних зон. Це питання виявилося найгострішим і викликало тривалі дискусії Врешті-решт консенсусу досягнути не вдалося – румунські та словацькі партнери наполягли на доопрацюванні даного документу, що вирішено було зробити в найстисліші терміни. Для Карпатського біосферного заповідника саме це питання було найважливішим, оскільки менеджмент його буферної зони, загальна площа якої становить понад 31 тис. га, є вкрай непростим і потребує суттєвих уточнень та внесення певних змін. Лишається сподіватися, що настанови будуть допрацьовані та погоджені якнайшвидше.

Важливим моментом засідання був виступ представника Швейцарії – держави, яка виступає лідером і координатором нового розширення транснаціонального об’єкта спадщини, що об’єднує вісім країн нашого континенту. Він розповів про стан підготовки номінаційного досьє і проінформував, що наразі очікується місія експертів МСОП (IUCN) для натурного обстеження номінованих ділянок, яка має відбутися після відміни режиму карантину.

І на завершення представники бельгійської делегації запропонували не відмовлятися від проведення очного засідання Спільного Комітету з Управління об’єктом спадщини і зустрітися в жовтні ц. р. у Брюсселі, як і планувалося попередньо. Учасники засідання з ентузіазмом підтримали бельгійську ініціативу.     

Василь Покиньчереда, заст. начальника відділу НДР і міжнародної співпраці

 

     

На фото: скріншоти зроблені під час засідання Спільного Комітету з Управління об’єктом спадщини