Боротьба з пожежами

28.03.2020 р.

Боротьба з пожежами на території КБЗ продовжується. Зокрема, силами служби державної охорони ліквідовано загоряння у Долині нарцисів та у Кузійському ПНД відділенні на Рахівщині.

У Долині нарцисів вигоріла суха трава на площі майже 2,5 гектарів. У гасінні пожежі були задіяні сім працівників СДО КБЗ, два місцеві жителі та рятувальники із використанням пожежного автомобіля. СДО заповідника розпочато службове розслідування причин виникнення пожеж. Є припущення, що це навмисний підпал.

У Кузійському ПНДВ вигоріла суха трава на площі приблизно 5-6 га. Причиною займання стало спалювання сухої трави на прилеглих територіях. У гасінні були задіяні понад 30 працівників Кузійського, Трибушанського, Рахів-Берлибаського та Марамороського ПНД відділень.

У черговий раз закликаємо громадян берегти ліс від пожеж! Не розкладайте вогонь на присадибних ділянках та не спалюйте суху траву. Вогонь наносить непоправиму шкоду біорізноманіттю та здоров'ю людей.

 

27.03.2020 р.

27 березня приблизно о 16.15 начальник ПНДВ «Долина нарцисів» виявив загоряння сухої трави у кв. 2/6,5. Через сильний вітер працівники відділення не змогли погасити загоряння самотужки. Тоді викликали дві пожежні машини. Спільними зусиллями о 19.00 пожежу локалізували та погасили. Займання також перейшло у кв. 1/27 та вигоріло на площі приблизно 6,5 га.

Пожежа пройшла за межами території масового цвітіння нарцисів. Крім того, подібні загорання через доволі глибоке розміщення цибулин у ґрунті в такий період не завдають шкоди нарцисам. Минулих років на місці пожеж масово проростали і цвіли нарциси.

Однак, такі займання наносять шкоду біорізноманіттю та здоров’ю людей.
Контролювати переміщення громадян по території Долини нарцисів складно, оскільки автодорога веде до населених пунктів.

Тому служба державної охорони Карпатського біосферного заповідника встановила наглядну протипожежну агітацію навколо відділення та закликає громадян не палити суху траву в присадибних ділянка.

Бережімо природу разом!