У Карпатському біосферному заповіднику представлено звіт
про основні результати діяльності установи у 2018 році та пріоритетні завдання на 2019 рік

19 лютого 2019 року на розширеній нараді, за участі керівників структурних підрозділів та служби державної охорони природоохоронних науково-дослідних відділень КБЗ, заслухано звіт директора Карпатського біосферного заповідника про основні результати діяльності установи у 2018 році та пріоритетні завдання на 2019 рік.

Доповідач проінформував, що у 2018 році Карпатському біосферному заповіднику із загального фонду Державного бюджету було виділено фінансування у розмірі 28 млн. 615 тис. 023 гривень, у тому числі 1 млн. 918 тис. 923 гривні за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, та спрямовано 5 млн 438 тис. 200 грн. від надання заповідником платних послуг. У порівнянні з 2017 роком − це більше на 19,4 % щодо коштів, виділених із загального фонду Державного бюджету, та на 33,5 % більше щодо коштів спеціального фонду, отриманих заповідником від надання платних послуг. Фонд заробітної плати у 2018 році склав 21млн 879 тис. 860 грн., що є більше, порівнюючи з 2017 р., на 2 млн. 925 тис. 63 грн., або на 15,4 %.

Крім того, за рахунок українсько-німецького проекту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні» у 2018 році для КБЗ придбано автомобіль підвищеної прохідності «Renault-Duster» вартістю 558 тис. 857 грн., а також профінансовано проведення міжнародної науково-практичної конференції з нагоди 50-річчя організації Карпатського заповідника.

Було відзначено, що вперше за останні роки вдалося, поряд з фінансуванням на утримання установи, значну частину зароблених коштів спрямувати на розвиток заповідника, а саме було придбано: двадцять дві автомобільні шини, шість акумуляторів та дизель-генератор для транспортно-енергетичної дільниці, телевізор та роутер для природоохоронного науково-дослідного відділення (ПНДВ) «Долина нарцисів ім. професора Василя Комендаря», 2 касові апарати для еколого-освітніх центрів, шість комп’ютерів для наукових та інших структурних підрозділів.

Дуже важливим, стосовно належного збереження державного майна та поліпшення роботи служби державної охорони, стало встановлення системи відеоспостереження у Чорногірському, Марамороському, Богдан-Петроському, Трибушанському та Кевелівському ПНДВ. Для поліпшення роботи з виконання природоохоронних та ремонтно-будівельних заходів закуплено три потужні бензопили STIHL та три деревообробні верстати для Чорногірського, Трибушанського та Кевелівського ПНДВ. Придбано стрічкову пилораму «Фермер 70» для активізації виконання природоохоронних та туристично-рекреаційних заходів. Для покращення роботи природоохоронних та наукових підрозділів придбано таксаційні прилади та робочий інвентар (бусолі, мірні стрічки тощо), а також поновлено офісні меблі (столи, шафи, стільці тощо) у структурних підрозділах заповідника. Проведено капітальний ремонт контори Трибушанського ПНДВ та приміщень Музею екології гір та історії природокористування на центральній садибі заповідника. Протягом звітного року всі працівники служби державної охорони (150 посадових осіб) отримали комплект нового польового форменого одягу та чоботи.

Упродовж 2018 року повністю завершено розроблення Проекту організації території установи та охорони її природних комплексів, а також виконано 80% робіт з розроблення матеріалів лісовпорядкування для території КБЗ. Виконано роботи щодо встановлення в натурі меж земельних ділянок на площі 18550 га, які входять до складу КБЗ без вилучення у постійних землекористувачів, та продовжувались роботи з розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок площею 7508,8 га у постійне користування заповідника. Також на площі 25,3 тис. га, що становить 79% території, яка знаходиться в постійному користуванні установи, проведено відновлення меж та внесено інформацію про дані ділянки до Державного земельного кадастру.

З нагоди відзначення 50-річчя організації Карпатського заповідника проведено низку заходів: зокрема 4 червня 2018 року, у рамках відзначення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища, в Ужгороді, в атріумі Закарпатської обласної державної адміністрації, було відкрито фотовиставку «Карпатський заповідник – 50 років на сторожі природи Карпат», проведено брифінг для преси та «круглий стіл» на тему: «Роль Карпатського біосферного заповідника та інших природоохоронних територій в збереженні природних й культурних цінностей та реалізації стратегії сталого розвитку на Закарпатті». 22 – 25 жовтня 2018 р. Карпатським біосферним заповідником організовано та проведено у м. Рахові міжнародну науково-практичну конференцію «Проблеми збереження гірських екосистем та сталого використання біологічних ресурсів Карпат». 23 – 24 жовтня 2018 р. у м. Рахові проведено науково-практичний семінар для директорів установ ПЗФ України, присвячений знайомству з практичним досвідом Карпатського біосферного заповідника щодо виконання основних завдань, які визначені чинним законодавством для природоохоронних територій України. 23 жовтня 2018 р. на центральній садибі КБЗ проведено чергове засідання Національної керівної групи транснаціонального об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи». 25 жовтня 2018 р. у м. Рахові організовано та проведено міжнародний науково-практичний семінар із питань поглиблення транскордонної співпраці. Його співорганізатором став Університет сталого розвитку м. Еберсвальде (Німеччина).

12 листопада 2018 року у великому залі Рахівської райдержадміністрації проведено урочисті збори працівників КБЗ з нагоди 50-ліття установи. До ювілейної дати видано спецвипуск всеукраїнського екологічного науково-популярного журналу «Зелені Карпати», буклети «Флора КБЗ», «Тваринний світ КБЗ», «Озера КБЗ» загальним тиражем шість тисяч примірників, а також настільний перекидний календар тиражем 500 штук.

Важливим заходом у міжнародному плані є продовження у 2018 році реалізації спільного проекту «Співпраця у лісівничих дослідженнях Україна-Швейцарія» (2017 – 2020) між Швейцарським федеральним інститутом лісових, снігових та ландшафтних досліджень (WSL), Національним лісотехнічним університетом України та Карпатським біосферним заповідником. Проект зосереджується на дослідженнях пралісів (особливо в Угольсько-Широколужанському масиві заповідника), а також проблемі сталого використання природних ресурсів. Карпатський біосферний заповідник є одним з головних партнерів проекту, а також базовою територією для проведення досліджень.

Працівниками заповідника своєчасно підготовлено та представлено до Ради Європи річний звіт установи щодо Європейського диплома для природоохоронних територій, а також уточнено інформацію відповідної бази даних. Також підготовлено зведений національний звіт по об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Знаковим та важливим є завершення підготовки нових аплікаційних форм для 3-х водно-болотних угідь з території КБЗ, а саме: «Долина нарцисів», печера «Дружба» та «Озірний-Бребенескул», на отримання ними статусу угідь під охороною Рамсарської конвенції.

Забезпечено підготовку та проведення засідання Координаційної ради Карпатського біосферного заповідника (8 листопада 2018 р., м. Тячів). Одне з ключових питань засідання Координаційної ради було присвячено новому Меморандуму про співпрацю в збереженні і невиснажливому використанні природних комплексів Карпатського біосферного заповідника як частини транснаціонального об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» та сталому розвитку прилеглих до нього територій. Координаційна рада підтримала звернення адміністрації заповідника до Рахівської районної державної адміністрації та районної ради з питань прискорення розгляду та підписання зазначеного Меморандуму, який укладено між Карпатським біосферним заповідником та сільськими (селищними) радами району і м. Рахова.

Також слід відзначити, що у минулому році планово видано 6 номерів газети «Вісник КБЗ» та підготовлено до випуску №1-4 журналу «Зелені Карпати».

Варто наголосити, що у 2018 році проведено цілу низку рекреаційних заходів та заходів зі сталого розвитку, зокрема промарковано та прознаковано 3,6 км маршруту у Трибушанському ПНДВ до водоспаду Лихий; 7 км у Кевелівському ПНДВ за маршрутом «Васкул – Петрос»; 10 км у Рахів-Берлибаському ПНДВ до полонини Млачин та близько 2 км маршруту до мінерального джерела, що на території центральної садиби КБЗ, а також оновлено маркування 6 км маршруту на території Чорногірського ПНДВ та поновлено маркування на 9 км маршруту в Петрос-Говерлянському ПНДВ, а також 17,8 км маршруту в Богдан-Петроському ПНД відділенні. Проведено розчистку туристичних стежок по маршрутах: близько 6 км на території Угольського ПНДВ та 6 км в Чорногірському ПНДВ. Проведено обстеження та поновлення 58,6 км туристичних маршрутів у Рахів-Берлибаському, Трибушанському, Кевелівському, Чорногірському, Богдан-Петроському, Петрос-Говерлянському та Угольському ПНДВ. Розроблено кошторисну документацію та розпочато роботи з виготовлення трьох альтанок у Богдан-Петроському ПНДВ та трьох альтанок у Трибушанському ПНДВ, одну з яких вже встановлено. Проведено облаштування місць відпочинку у Кевелівському ПНДВ,по новоствореному маршруту в ур. «Лихий»Трибушанського ПНДВ. Завершено облаштування нового КПП в ур. Перемичка під Говерлою та облаштовано тут будиночок для просушування одягу в негоду та для приготування їжі відвідувачами.

Важливим напрямком роботи у минулому році стало підписання контракту з Європейським товариством дикої природи щодо проведення міжнародного аудиту на територіях недоторканої (дикої) природи Карпатського біосферного заповідника. А також налагоджена співпраця з товариством Дикої природи щодо організації та участі у міжнародних заходах по збереженню дикої природи Європи.

Карпатський біосферний заповідник протягом 2018 року організував і забезпечив проведення робіт з ліквідації наслідків буревію 2017 року. Так, проведено вибіркові санітарні рубки на площі 256,2 га із заготівлею та реалізацією 13712 кубометрів деревини, а також на виконання рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рахівської райдержадміністрації проведено інші рубки на площі 34,9 га із загальною вирубкою 1920 кубометрів деревини.

За звітний період працівниками служби державної охорони ПНД відділень забезпечено належну охорону території заповідника, дотримання встановленого заповідного режиму та виконано необхідні природоохоронні, протипожежні, рекреаційні та біотехнічні заходи. Зокрема, відремонтовано 19 годівниць та 25 солонців, заготовлено, для підкормки лісової фауни, 6,5 т сіна та 2340 шт. кормових віників, проведено лісопатологічне обстеження насаджень на загальній площі 6048 га, проведено ремонт 43 км гірських стежок, відремонтовано 12 шлагбаумів, 31 інформаційний і охоронний знаки та 9 протипожежних аншлагів. Поновлено 60 квартальних стовпчиків та виготовлено 8 протипожежних аншлагів. За минулий рік також відремонтовано 7,4 км доріг протипожежного призначення, два автодорожні мости та п’ять перехідних мостиків в Кевелівському, Богдан-Петроському, Трибушанському, Широколужанському та Рахів-Берлибаському ПНД відділеннях.

Проведено 2240 заходів на природоохоронну тематику. Зокрема: дано 19 інтерв’ю для телеканалу «Тиса 1» та 1-го кабельного каналу м. Мукачева, опубліковано 26 статей у періодиці та 37 − в інтернет-виданнях на природоохоронну тематику. Прочитано 29 лекцій у підшефних школах, проведено 69 виступів у сільських радах та 210 – у еколого-освітніх центрах КБЗ. Також проведено 1850 бесід з відвідувачами, туристами, пастухами та місцевими жителями.

З розгорнутими повними звітами про науково-дослідну та міжнародну діяльність, а також про еколого-освітню діяльність у 2018 році можна ознайомитись на офіційному сайті заповідника.

Варто відзначити, що у 2018 році на виконання науково-дослідних, природоохоронних, еколого-освітніх, рекреаційних та господарських заходів (крім оплати штатних працівників) спрямовано 8 млн 176 тис. 908 гривень, що є більше, порівнюючи з 2017 р., на 3 млн 682 тис. 582 гривень або на 55%. У тому числі спрямовано 2 млн 831 тис. 945 гривень із загального фонду та 5 млн 438 тис. 200 гривень із спеціального фонду.

Заповідник перерахував чималі кошти у якості податків і зборів до державного і місцевих бюджетів, а також відрахувань до Пенсійного фонду, це склало 10 млн 273 тис. 900 гривень, що є більше відповідно попереднього року на 2 млн 95 тис. 875 гривень, або на 20,4 %.

Щодо пріоритетних завдань у 2019 році, то це − продовження виконання робіт з рекреаційного облаштування території, проведення ремонтів доріг, мостів та контор і службових приміщень. Особлива увага буде приділена організації робіт із залучення всіх можливостей для збільшення надходження власних коштів, у першу чергу за рахунок проведення рекреаційної діяльності. 

Важливим напрямком роботи залишаються завершення землевпорядкування, розроблення матеріалів лісовпорядкування та підготовка проекту розширення заповідника за рахунок, у першу чергу, букових пралісів у Тячівському районі. Значна увага буде приділена виконанню природоохоронних заходів у Долині нарцисів, спрямованих на збереження тут популяції нарциса вузьколистого.

Для вдосконалення діяльності Карпатського біосферного резервату особлива увага буде приділена поглибленню співпраці з місцевою владою, органами місцевого самоврядування та територіальними громадами. Цьому сприятиме сплата земельного податку заповідником протягом 2019 року на рахунки територіальних громад, загальна сума якого складає понад 29 млн. гривень, а також фінансування проектів у громадах за рахунок коштів українсько-німецького проекту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні».

Пріоритетом для заповідника у поточному році є також участь у заходах з виконання Плану заходів щодо збереження української частини природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» та сталого розвитку прилеглих до нього територій (затверджений Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 року № 892-р)., а також реалізація Лімського плану дій для біосферних резерватів ЮНЕСКО на території Карпатського біосферного резервату.

Будуть вжиті чіткі кроки для активізації робіт зі створення транскордонного українсько-румунського біосферного резервату в Марамороських горах.

Важливим у поточному році є також досягнення успіху щодо проведення атестації заповідника як науково-дослідної установи, проведення атестацій посадових осіб служби державної охорони та всіх працівників заповідника з охорони праці.

Буде вжито належних заходів для надійної організації охорони території заповідника та забезпечення дотримання встановленого заповідного режиму.

Для популяризації цінностей Карпатського біосферного заповідника за кордоном у першому півріччі вийде у світ спецвипуск журналу «Зелені Карпати», присвячений 50-річчю організації Карпатського заповідника (тиражем1000 примірників) англійською мовою, а також спецвипуск цього ж журналу «Марамороський акцент: природні і культурні цінності Карпат (Україна-Румунія)», приурочений напрацюванням у плані створення транскордонного українсько-румунського біосферного резервату у Марамороських горах.

Пильну увагу буде приділено реалізації у заповіднику заходів із зміцнення матеріально-технічної бази, проведення ремонтно-будівельних робіт та забезпечення служби державної охорони форменим одягом, транспортом та засобами зв’язку за рахунок коштів українсько-німецького проекту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні», Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, власних та інших донорських коштів.

Адміністрація установи також активно продовжить роботи з підготовки та подання пропозицій до Мінприроди України у частині вдосконалення природоохоронного законодавства, чинних нормативно-правових актів, у тому числі тих, які стосуються рівня заробітної плати та заходів з покращення функціонування Карпатського біосферного заповідника.

Микола РИБАК,
в.о. директора Карпатського біосферного заповідника,
заслужений природоохоронець України