Конференція трудового колективу: підсумки, нові завдання й обов’язки

23 травня в залі засідань Карпатського біосферного заповідника відбулася конференція трудового колективу, на якій були підведені підсумки виконання колективного договору, що діяв із 2016 року та погоджували текст та положення нового колдоговору на 2019-2021 рр. Загалом були присутні 45 делегатів від центрального апарату заповідника та 12 природоохоронних науково-дослідних відділень.

Головував на зборах заступник начальника відділу СДО Щерба В. М. Секретарем було обрано старшого наукового співробітника ботанічної лабораторії Козурак А. В.

Щодо виконання попереднього колективного договору, детально проінформував присутніх заступник директора – головний природознавець заповідника Роман Кузьмінський. Його доповнив в.о. директора Микола Рибак: «Колективний договір – це не тільки фінансові та соціальні питання, це також організація адміністрацією заповідника виконання природоохоронних, науково-дослідних, еколого-освітніх і рекреаційних заходів та охорони праці. І все це ми робимо. На сьогодні досить успішно вирішуються стратегічні завдання. Зокрема, у цьому році завершено розроблення Проекту організації території та матеріалів лісовпорядкування. На стадії завершення розроблення матеріалів землеустрою та внесення інформації про земельні ділянки заповідника до Державного земельного кадастру. Є, звичайно, і низка проблем, про які ми повинні говорити. Це стан утримання інфраструктури: будівель, доріг, мостів. Заповідник є бюджетною установою і виконання будь-яких робіт здійснюється відповідно до затвердженого кошторису. Виділених коштів у останні роки вистачає на виконання орієнтовно 30-35% передбачених Проектом заходів. Були й певні обмеження щодо використання бюджетних коштів. Тому велику надію на збільшення обсягів ремонтно-будівельних робіт та зміцнення матеріально-технічної бази в КБЗ адміністрація заповідника покладає на українсько-німецький проект «Підтримка природно-заповідних територій в Україні» та Державний фонд охорони навколишнього природного середовища. І це реальні речі, так, у цьому році Карпатський біосферний заповідник отримав кошти в сумі майже 800 тис. грн на завершення розроблення матеріалів лісовпорядкування для природоохоронної установи, придбання засобу спостереження (квадрокоптера) та 15 одиниць службової зброї для служби державної охорони. За кошт українсько-німецького проекту в цьому році очікуємо також стартування реконструкції офісних приміщень і музею на центральній садибі заповідника, придбання автомобілів підвищеної прохідності, мотоциклів, оргтехніки та форменого одягу для працівників служби державної охорони. Частково вдається проводити необхідне фінансування на гроші, що заповідник отримує від надання платних послуг. Наприклад, за останні три роки КБЗ отримав таких коштів понад 10 млн грн. Поряд із забезпеченням фінансування заходів з утримання заповідника, за цей час було придбано оргтехніку, комп’ютери, офісні меблі, польовий формений одяг для служби державної охорони, інвентар для таксації лісу, обладнання для виконання природоохоронних заходів, а також було відремонтовано весь наявний автотранспорт, проведено ремонти окремих контор ПНДВ та офісних приміщень, облаштовано низку рекреаційних об’єктів».

По другому питанню порядку денного про колективний договір на 2019-2021 роки доповів начальник юридичного та кадрового забезпечення Роман Ковбаснюк. Він зупинився на змінах до колдоговору та на тому, що залишається чинним. Було зазначено, що новий проект договору складається з 11 розділів, як і попередній.

Роман Михайлович акцентував увагу на четвертому розділі про трудові відносини, режим праці та відпочинок, оскільки у 2015 році були одні умови, пізніше відбулися зміни в законодавстві, відповідно ці зміни відобразилися й у колдоговорі.

Окремо по п’ятому розділу, що стосується оплати праці доповіла начальник відділу економіки та маркетингу Юркуц О. Ю. Вона розповіла про напрацювання в новому колективному договорі щодо порядку преміювання та надання надбавки за складність та напруженість у роботі працівникам заповідника.

Також про введення до колективного договору нового положення про визначення кращого природоохоронного науково-дослідного відділення Карпатського біосферного заповідника доповів в.о. директора Микола Рибак. Він підкреслив, що два рази на рік комісія буде визначати переможця серед ПНД відділень. Кращому ПНДВ буде вручатися диплом, перехідний вимпел, грошова премія та цінний подарунок.

По шостому розділу колдоговору щодо охорони праці доповів заступник директора Микола Гречук. Загалом він підкреслив, що вся робота по охороні праці виконується добре та подякував працівникам за дотримання правил, оскільки за останнє десятиріччя жодного нещасного випадку на виробництві не зафіксовано та зменшилася їхня кількість у побуті.

У третьому питанні - «різне» розглянуто звернення трудового колективу заповідника до Мінприроди України з питань врегулювання рівня заробітної плати працівників заповідника, виділення коштів на придбання дорожньо-будівельної техніки й автобуса та обговорено й підтримано клопотання щодо представлення до державних нагород працівників Карпатського біосферного заповідника.

У другій частині зібрання, без перерви, проведено профспілкову конференцію, де голова профкому Піпаш Л. І. презентувала звіт «Про діяльність профспілкової організації за 2018 рік та кошторис на 2019».

Делегати активно обговорили звіт та представлений розподіл коштів на 2019 рік. Працівники ПНД відділень висловлювали питання щодо можливого спрямування коштів на покращення побутових умов працівників служби державної охорони та проведення поїздок із метою обміну досвідом та відпочинку.

По всіх питаннях одноголосно були ухвалені відповідні рішення.

Попри загальний доброзичливий тон, конференція проходила в атмосфері дискусій, сміливих висловлювань і відмінних поглядів, та у всіх питаннях делегати дійшли згоди й порозуміння.

Прес-служба КБЗ