У Карпатському біосферному заповіднику успішно завершились виїзні курси підвищення кваліфікації

На виконання Доручення директора Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Мінприроди України В.В. Кліда № 18/347-19 від 11.05.2019 року, упродовж 13-16 травня, на центральній садибі установи, Державною екологічною академією післядипломної освіти спільно з Карпатським біосферним заповідником проведено виїзні курси підвищення кваліфікації для працівників заповідника.

Підвищення кваліфікації проведено за двома напрямами: «Організація та здійснення заходів з охорони природних комплексів на територіях та об’єктах ПЗФ» для працівників служби державної охорони КБЗ та "Екскурсійна діяльність в установах ПЗФ за методом "Інтерпретація природи" для екоосвітян та фахівців з рекреації.

Для інспекторів з охорони природно-заповідного фонду, майстрів лісу прочитано курс лекцій (загалом 30 годин). Викладачами виступили завідувач кафедри заповідної справи Державної екологічної академії В.М. Тищенко, його колега – професор кафедри В.В. Лукіша, доцент кафедри методології освіти для сталого розвитку Н.В. Гудкова й головний спеціаліст Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Ю.О. Михайленко. Також для своїх колег читали лекції працівники заповідника – науковці, працівники відділів державної охорони ПЗФ, юридичного та кадрового забезпечення, відтворення, збереження природних екосистем та використання природних ресурсів. Майже 70 працівників служби державної охорони природоохоронних науково-дослідних відділень заповідника набували, вдосконалювали і систематизували свої знання, необхідні для щоденного виконання посадових обов’язків. Лекціями охоплено широкий спектр питань, зокрема розкрито тему українського природоохоронного законодавства та міжнародних природоохоронних конвенцій та угод у сфері збереження біотичного та ландшафтного різноманіття, територій та об’єктів ПЗФ України, структурно-функціональної організації та забезпечення природоохоронного режиму природно-заповідних територій.

Важливими темами лекцій стали Положення про службу державної охорони ПЗФ, права та обов’язки її працівників, контроль за дотриманням режиму охорони території біосферного заповідника в розрізі функціональних зон, а також відповідальність за порушення природоохоронного режиму територій та об’єктів ПЗФ (ст. 85, 90, 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Прочитано також лекції на тему: порядок проведення ревізії обходів та дільниць, оцінки стану, їх прийому та передачі; порядок складання Протоколу та обчислення шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд; ознаки появи фітофагів, ксилофагів та хвороб в лісах заповідника; складання повідомлень про появу ознак погіршення санітарного стану лісових насаджень; контроль за дотриманням Санітарних правил в лісах України; відведення і таксація лісосік, видача лісорубних квитків та огляд місць заготівлі деревини в лісах заповідника; службова зброя працівників служби державної охорони ПЗФ, порядок її використання та зберігання; проведення моніторингу за станом об’єктів живої природи та абіотичного середовища; раритетні види і популяції фауни біосферного заповідника та їх охорона; контроль за дотриманням Правил пожежної безпеки в лісах заповідника, профілактика лісових пожеж та привила їх гасіння; функції працівників держаної охорони ПЗФ в проведенні еколого-освітніх та рекреаційних заходів та етика спілкування працівників держаної охорони ПЗФ з відвідувачами БЗ.

Свідченням успішності навчання став факт, що всі учасники здали підсумкові тести і отримали свідоцтва державного зразка стосовно проведення післядипломної освіти.

У семінарі-тренінгу «Організація екскурсійної діяльності за методом «Інтерпретація природи» взяли участь працівники відділу екологічної освітньо-виховної роботи, рекреаційного підрозділу, а також рахів’янин, екскурсовод В. Небела. Зі слухачами працювала кандидат біологічних наук, доцент кафедри методології освіти для сталого розвитку Н.В. Гудкова. Основною темою занять була інтерпретація як освітня діяльність, що дає змогу задіяти не тільки фактичну інформацію, а й особистий досвід та ілюстративні засоби масової інформації. Наприкінці курсу, який включав у себе близько 25 годин, 12 студентів успішно здали підсумкові тести і представили дипломні проекти – інтерпретаційні екскурсії.

По завершенню проведення курсів, для викладачів організовано виїзд у, одне з найкращих, Трибушанське природоохоронне науково-дослідне відділення для ознайомлення з організацією роботи працівників служби державної охорони. На відділенні оглянуто також функціонування єдиного у регіоні демонстраційного форелевого господарства де успішно заповідник вирощує струмкову форель для зарибнення потоків та форель райдужну та гольця з освітньою та рекреаційною метою, що дає можливість частково покривати затрати на утримання господарства.

Як підкреслив в. о. директора М. П. Рибак, виїзна форма лекцій і практичних занять надала фахівцям установи не тільки нові знання і досвід, але й дозволила, не залишаючи виконання службових обов'язків, суттєво підвищити рівень своєї професійної кваліфікації. На наше глибоке переконання, така форма підвищення кваліфікації може бути проведена і для інших працівників установ ПЗФ, зокрема Карпатського регіону на базі нашої природоохоронної установи. Ми до цього, без сумніву, готові!

Адміністрація заповідника