Три об’єкти заповідника отримали статус водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення

Озірний-Бребенескул, Печера «Дружба» і Долина нарцисів ім. професора В. Комендаря Карпатського біосферного заповідника отримали сертифікати Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення (Рамсарської конвенції).

Офіційне вручення сертифікатів нових водно-болотних угідь міжнародного значення відбулося 29 серпня, на засіданні Координаційної ради з питань збереження, збалансованого використання та відновлення водно-болотних угідь України.
До Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення загалом внесено 11 нових водно-болотних територій в Україні. Зокрема, три охороняються на території Карпатського біосферного заповідника.

Урочище Озірний-Бребенескул є високогірним водно-болотним угіддям, що лежить на південних схилах найвищих в Україні гір Говерли, Бребенескула, Гутин-Томнатика, Пожижевської, Брецкула. Угіддя містить густу річкову мережу, гірські оліготрофні болота, чотири озера та кілька малих озерець. Серед них найвисокогірніше озеро Українських Карпат – Бребенескул, що утворилося на висоті 1801 м н.р.м. Саме тут є чисельні витоки потоків, які дають початок річці Тиса.

Долина нарцисів розташована в заплаві р. Хустець, правої притоки Тиси. Тут сформувалися лучно-болотні комплекси, що є унікальними у Європі. Водно-болотне угіддя відіграє важливу роль у пом’якшенні наслідків повеней, а також у забезпеченні якісною питною водою для населених пунктів, розташованих нижче за течією. Оскільки водойма накопичує велику кількість опадів та води, що надходить від танення снігу у водозбірному басейні. Особливою цінністю цієї території є наявність останньої на континенті значної за площею рівнинної популяції рідкісного високогірного виду – нарцису вузьколистого, який зберігся тут із льодовикового періоду.

Печера «Дружба» – це унікальне підземне утворення з флуктуаційним водним режимом і найбільша печера в Українських Карпатах. Водно-болотне угіддя є оселищем для низки ендемічних видів безхребетних, деякі з яких відомі лише з цієї печерної системи і сховищем для 14 видів кажанів, зокрема, під час їх зимівлі. Водно-болотне угіддя відіграє важливу роль у пом’якшенні та попередженні повеней, оскільки тут накопичується велика кількість талих вод.

Микола ВОЛОЩУК,
завідувач ботанічної лабораторії КБЗ,
кандидат біологічних наук.