ОФІЦІЙНЕ РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО РОЗРОБЛЕННЯ ПРОЕКТУ ОРГАНІЗАЦІЇ ТЕРИТОРІЇ
КАРПАТСЬКОГО БІОСФЕРНОГО ЗАПОВІДНИКА ТА ОХОРОНИ ЙОГО ПРИРОДНИХ КОМПЛЕКСІВ

На підставі статті 14 і 18 Закону України "Про природно-заповідний фонд України" для біосферного заповідника розроблено новий Проект організації території Карпатського біосферного заповідника та охорони його природних комплексів (далі Проект).

Попередній Проект завершив свою дію ще у 2013 році та, через відсутність коштів, розроблення нового Проекту розпочато лише у 2016 році. Для цього адміністрацією заповідника було проведено відкриті електронні торги, у результаті яких було визначено переможця ПАТ НВК "КУРС", який запропонував для виконання усього обсягу робіт найнижчу ціну у сумі 946 тис. грн. (стартова ціна становила 1 млн. 100 тис. грн.). Розроблення проекту, відповідно до Календарного плану, було розбито на два етапи з терміном виконання 2 роки та проводилось відповідно до Технічного завдання, затвердженого Мінприроди України. Кожний етап виконання, перед тим як провести оплату, піддавався ретельній перевірці та розгляду на науково-технічній раді заповідника. Тому Проект у цілому був погоджений науково-технічною радою заповідника лише 19 жовтня 2018 року, після усунення розробником усіх зауважень, висловлених представниками постійних землекористувачів, органів місцевого самоврядування, членами НТР та працівниками заповідника.

10 жовтня 2018 року Проект був представлений розробником на розгляд та затвердження до Мінприроди України. Виявлені фахівцями Мінприроди України окремі помилки та неточності у Проекті були усунуті розробниками, як це і було передбачено укладеним Договором.

Підсумком тривалої роботи над Проектом стало його затвердження 26 липня 2019 року наказом Міністра екології та природних ресурсів України.

Слід зазначити, що Проектом встановлено нове функціональне зонування території, розроблено п’ятирічний план заходів та стратегічні завдання Карпатського біосферного заповідника на 10 років.

Головною метою діяльності КБЗ на 10 років визначено створення екологічно стійкої природно-заповідної території, яка забезпечуватиме збереження цінних природних комплексів і біорізноманіття Карпатського регіону – анклаву букових пралісів, насичених рідкісними та ендемічними видами флори і фауни та сприяння довгостроковому сталому розвитку території як в інтересах охорони природи, так і місцевих громад.

Щодо окремих публікацій і коментарів у соціальній мережі Фейсбук, де подається інформація про те, що Проект виконано з грубими порушеннями, є не що інше як спроба дискредитувати колектив заповідника та його керівника. Натомість керівництво заповідника готове захищати свій позитивний імідж у законний спосіб і не буде миритися з таким проявом "грубого наїзду" на колектив заповідника та введення у оману громадськості щодо законної діяльності Карпатського біосферного заповідника.

Прес-служба КБЗ