У КАРПАТСЬКОМУ ЗАПОВІДНИКУ ВІДБУВСЯ ЧЕРГОВИЙ ТРЕНІНГ

Є речі, про які ми чуємо щодня, але насправді мало про них знаємо. Одна з таких тем – це озоновий шар.

Так, 28 серпня на Центральній садибі Карпатського біосферного заповідника відбувся тренінг «Захистимо озоновий шар!» за підтримки проекту ПРООН-ГЕФ «Підвищення рівня обізнаності з питань захисту озонового шару та запобігання змінам клімату – національний внесок у виконання Монреальського протоколу», Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління і Партнерської мережі «Освіта в інтересах сталого розвитку в Україні».

Серед учасників були представники Природно-заповідного фонду Закарпатської області та Київського Національного природного парку «Голосіївський» і представники освітніх закладів та громадських організацій.

Відкрив захід директор КБЗ, заслужений природоохоронець України Микола Рибак. Він привітав усіх присутніх та сказав: «Я приємно вражений, що для проведення такої цікавої події організатори вибрали саме Карпатський біосферний заповідник». Микола Петрович виступив із презентацією, де розповів про територію установи (що складає 58 035,8 га), біорізноманіття флори (3223 видів) і фауни (3513 видів), основні завдання заповідника щодо збереження букових пралісів, які включені до Всесвітної спадщини ЮНЕСКО та про результати стосовно розширення території установи і співпрацю з територіальними громадами. Також було згадано, що нещодавно три об’єкти на території КБЗ визнані Рамсарськими угіддями міжнародного значення. А наприкінці директор подякував за організацію події та побажав успіхів.

Декілька слів сказали викладачі тренінгу Наталія Пустовіт, завідувач кафедри методології освіти для сталого розвитку Державної екологічної академії, кандидат педагогічних наук і Ольга Пруцакова, провідний науковий співробітник лабораторії позашкільної освіти НАПНУ, кандидат педагогічних наук. Також запросили до слова Оксану Турок, вчительку біології Рахівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1.

Програма була дуже насиченою. Розпочали викладачі з цікавої гри, щоби познайомитися з аудиторією. Далі учасники розгадували кросворд на тему озонового шару. Практикували гру «Плітка», яка в жартівливій формі вчить завжди апелювати до першоджерела. Порівнювали відеоролики про озон та їхню доступність для глядачів. Говорили багато про озоновий шар та його охорону і про стереотипи щодо цієї теми. Потім усі випробовували свої акторські здібності в грі «Теледень», де кожна з груп мала представити своє шоу на різні теми стосовно охорони довкілля. Не менш пізнавальним було «колесо життя», де вісім учасників одночасно малювали відповіді на запитання про озоновий шар. Це завдання дає змогу викладачу визначити темпераменти учасників за їхньою поведінкою. Наприкінці за допомогою графічних тестів, учасники перевіряли засвоєні знання та обговорювали все почуте за день.

З презентаціями виступили також Ірина Санковська, методист, викладач Науково-методичного центру ІППО Київського університету імені Бориса Грінченка та Анастасія Позіхайло, експерт Партнерської мережі «Освіта в інтересах сталого розвитку в Україні», провідний фахівець відділу екоосвіти НПП «Голосіївський».

Але найприємніше чекало тоді, коли вручали сертифікати, а до них цінні подарунки: ігри, книжки, корисні матеріали тощо.

День пролетів надзвичайно швидко, насичено та у веселій атмосфері. Крім здобутих знань, учасники познайомилися між собою та обмінялися досвідом. Також приємно, що вже вдруге за короткий період часу саме на базі Карпатського біосферного заповідника відбувся такий захід, адже в травні цього року Державна екологічна академія проводила курси підвищення кваліфікації для майстрів лісу та фахівців із екоосвіти і рекреації. Важливо те, що тепер вчителі та екоосвітяни, які брали участь у тренінгу, поширюватимуть знання у формі цікавих екологічних ігор та інтерактивних занять серед школярів, у такий спосіб виховуючи нове покоління екологічно свідомих громадян. А це, отже, робитиме наш світ кращим!

Прес-служба КБЗ