ВІДБУЛОСЯ ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ РАДИ

20 червня 2019 року під головуванням заступника директора Карпатського заповідника, д.б.н., професора Гамора Ф.Д. відбулося чергове засідання Науково-технічної ради (НТР), в якому прийняли участь шістнадцять членів НТР та 9 запрошених спеціалістів. У порядку денному розглянуто 8 питань.

Широке обговорення викликало перше питання про результати туристично-рекреаційної діяльності в 2018 р. і план роботи на 2019 р., яка висвітлила Йонаш І.Д, заступник начальника відділу рекреації та сталого розвитку. Доповідачкою наголошено на підсумки роботи у 2018 р. та основні напрямки рекреаційної роботи, які працівники відділу виконуватимуть у поточному році.

Про виконання плану природоохоронних заходів за 2018 рік та план ППЗ на 2019 р. доповів Андрухович М.М., заступник начальника відділу економіки та маркетингу. У виступі детально розкрито основні показники плану, які виконано у минулому році та кількість коштів, які заплановано використати у поточному році.

Багато інформації отримано з виступу Довганича Я.О., завідувача зоологічної лабораторії про результати та перспективи роботи зоологічної лабораторії. Доповідач детально зупинився на різних напрямках роботи науковців лабораторії і наголосив, що якісне опрацювання матеріалу залежить від забезпечення працівників спеціальним обладнанням та створенню баз даних для досліджень за Програмою Літопису природи.

Не менш важливими було і наступне питання про результати та перспективи роботи редакційно-видавничого відділу наукових та науково-популярних видань, яке озвучила Москалюк Б.І., к.б.н., начальник редакційно-видавничого відділу наукових та науково-популярних видань. Зокрема, наголошено на велику кількість публікацій, які вийшли з друку за 3 роки створення відділу. Доповідач повідомила про виконану роботу щодо наукового збірника «Природа Карпат: науковий щорічник Карпатського біосферного заповідника та Інституту екології Карпат НАН України № 1 (4) 2019 р., який необхідно рекомендувати до друку.

Про Програму відтворення корінних лісів шляхом переформування монокультур ялини доповів Кабаль М.В., завідувач лабораторії лісознавства.

Жваву дискусію викликало питання про вплив вирішень Генерального плану сіл Ділове, Кваси і м. Рахів на природні комплекси Карпатського біосферного заповідника та екологічний стан у верхів’ях басейну річки Тиса, яке детально висвітлив Бочкор Г.М., провідний інженер відділу науково-дослідної роботи та міжнародної співпраці. Доповідач наголосив, що затвердження генпланів у даних населених пунктах повинно узгоджуватися з адміністрацією заповідника і запропонував звернутися до різних інстанцій з листами щодо збереження територіальної цілісності заповідника та недопущення негативного впливу на його природні комплекси.

У порядку денному «Різне» заслухано повідомлення Покиньчереди В.Ф., заступника начальника відділу науково-дослідної роботи та міжнародної співпраці про новозбудовану «автомобільну» дорогу в складовій частині «Уголька-Широкий Луг» об’єкта всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» (Широколужанське ПНДВ). Доповідач звернув увагу членів НТР на великій шкоді, яка наноситься пралісовим ділянках, у зв’язку з функціонуванням даної дороги і запропонував категорично заборонити використовувати кінну дорогу до полонини Виднога для усіх без виключення видів авто- та мототранспорту, встановити на зазначеній вище дорозі шлагбауми, в першу чергу на в’їзді в Широколужанське ПНДВ з боку хребта Красна (кв. 15) та провести комплекс протиерозійних заходів на ділянках дороги, які зазнали найбільших пошкоджень внаслідок проїзду важкого автотранспорту.

Волощук М.І., к.б.н., завідувач ботанічної лабораторії, виступив на прохання громадських активістів з Тячівського району Дочинець С. В., директора школи с. Біловарці та Келемена І. М., громадського активіста з с. Буштино щодо можливості приєднання лісового заказника місцевого значення “Тересвянська долина» і ур. Дубки до складу Карпатського біосферного заповідника. Невеликі осередки дубових лісів збереглися на незначних ділянках у Закарпатській області і потребують охорони і збереження. Одна з таких унікальність ділянок знаходиться в околиці с. Білорварці і перебуває у користуванні «ДП Тячівського лісового господарства». Групою активістів ще два роки назад порушено питання про збереження цих лісів. Громадські діячі висловили подяку науковцям заповідника за допомогу у підготовці наукового обґрунтування, клопотання до Мінприроди, але у зв’язку з тим, що на цій території і надалі фіксуються вирубки та інші порушення то запобігання їм є тільки приєднання до складу КБЗ.

Також на НТР заслухано інформацію секретаря НТР КБЗ Козурак А.В. про погодження рішень засідань бюро НТР за жовтень-грудень 2018 р. та січень – червень 2019 р.

Після обговорення по кожному з розглянутих питань були прийняті відповідні рішення.