НА РАХІВЩИНІ ВІДБУВСЯ БАРД-ПЛЕНЕР-ТАБІР «МУЗА КАРПАТ»

З 5 до 9 липня в мальовничому селі Богдан відбувся бард-пленер-табір «Муза Карпат». Організатором заходу є Рахівське районне товариство Всеукраїнського об’єднання «Гуцульщина», яке очолює Іван Беркела. Співорганізатором виступив Карпатський біосферний заповідник. Захід відбувся на базі приватної садиби «Олеся». Участь узяли 50 людей, із яких музиканти, художники, фотографи та глядачі з Харкова, Києва, Одеси, Сум, Дніпра, Кам’янського, Хмельницького, Львова та Броварів.

Бард-пленер-табір «Муза Карпат» був створений для популяризації нашого краю та для спілкування й обміном досвіду між творчими людьми: бард-музикантами, художниками, фотографами, поетами й письменниками.

Почесним гостем став народний артист України Володимир Смотритель, автор і керівник монотеатру «Кут» у місті Хмельницький. В один із днів він провів творчу зустріч з учасниками табору. Також серед відомих бардів були: Сергій Рудь, Юрій Філіпов, Микола Ютушуй і Сергій Рижковський.

Відкриття почалося із розпалювання ватри (вогнища). Кожного дня методом жеребкування проводилися творчі зустрічі з бард-музикантами. Упродовж табору із 6 на 7 липня учасники святкували Івана Купала. Був проведений конкурс на кращий вінок із польових квітів, у якому взяла участь уся жіноча половина табору.

Під час перебування на Рахівщині гості відвідали багато цікавих місць, які для них розробили та організували працівники відділу рекреації та сталого розвитку Карпатського біосферного заповідника. За буклетом «Тури вихідного дня КБЗ» учасники побачили: Історико-краєзнавчий музей ім. С. Клочуряка (смт. Ясіня), Церкву Вознесіння Господнього (Струківську), водоспад Труфанець, інформаційно-туристичний центр «Кевелів», мінеральне джерело – Буркут (у с. Кваси), Бункер Лінії Арпада (с. Розтоки), злиття Чорної й Білої Тиси. Також учасники табору побували: в інформаційно-туристичному центрі «Центр Європи», Колибі-музеї (с. Ділове), Географічному центрі Європи, на найвищому підвісному мості (р. Тиса, с. Ділове), демонстраційному форелевому господарстві КБЗ, Скелі Кохання (с. Костилівка) і в Музеї екології гір та історії природокористування в Українських Карпатах.

8 липня перед учасниками табору виступив із привітанням в. о. директора Карпатського біосферного заповідника, заслужений природоохоронець України Микола Рибак. На пам'ять про чудові дні було роздано друковану продукцію, а саме журнали «Зелені Карпати» та буклети.

На закритті виступили всі бард-музиканти з піснями про перебування в таборі, які будуть доопрацьовані та озвучені наступного року. А Олена Журавська, гуморист-прозаїк із Дніпра, написала та представила гумореску про сходження на гору Борщевицю.

Загалом п’ять днів промайнули дуже насичено. Учасники поїхали додому з багажем нових вражень та знань про наш край.
Також велика подяка фотографам Олександру Колоту та Олені Синицькій, котрі зберегли чудові моменти цьогорічного заходу у фото- та відеоматеріалах, адже наступного року очікуємо ще більше учасників.

Прес-служба КБЗ