ОФІЦІЙНЕ РОЗ'ЯСНЕННЯ АДМІНІСТРАЦІЇ КБЗ ЩОДО НАВЕДЕНИХ У МЕРЕЖІ FACEBOOK ФАКТІВ ЗБОРУ ІСЛАНДСЬКОГО «МОХУ» НА ЧОРНОГІРСЬКОМУ ХРЕБТІ

25 жовтня в мережі Facebook розміщено інформацію щодо масового збору ісландського «моху» на Чорногірському хребті, та наголошується, що збір відбувається на території Карпатського біосферного заповідника.

У зв'язку з цим негайно, за розпорядженням директора КБЗ, працівники служби державної охорони Чорногірського природоохоронного науково-дослідного відділення провели обстеження території високогір'я КБЗ у межах гори Бребенескул та гори Гутин-Томнатик, яка межує з землями держземзапасу Рахівського району. У результаті обстеження зазначеної території слідів знищення ісландського «моху» не було виявлено. Крім того, на вказану територію під’їхати автотранспортом через територію заповідника неможливо.

За оцінками фахівців заповідника, які уважно вивчили світлини громадян з автомобілем НИВА в соціальній мережі Facebook, збір проводився на території держземзапасу Рахівського району, тобто за межами території КБЗ.

З метою посилення охорони території високогір'я на Чорногірському, Кевелівському, Петрос-Говерлянському, Свидовецькому та Марамороському масивах та для недопущення можливих порушень встановленого заповідного режиму, адміністрацією заповідника вжито додаткових заходів щодо роботи служби державної охорони в осінній період.

ДОВІДКОВО:

Цетрарія ісландська (Cetrariaislandica (L.) Ach.) – це листовидно-кущовий лишайник родини пармелієвих (Parmeliaceae), заввишки 10-15 см, що служить індикатором чистоти повітря. Росте рослина на корі, на старих пеньках тощо. У медичну практику введений ще в 1671 році під назвою «легеневий, або ісландський мох» – Lichenislandicus. Масово трапляється у високогір'ї Чорногірського, Мармароського та Свидовецького масивах, зокрема, і на території Карпатського біосферного заповідника. Вид не включений до Червоної книги України, регіональних та різних міжнародних списків. У багатьох європейських країнах широко використовується в офіційній медицині.

На території України запаси сировини достатні в Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях.

Прес-служба КБЗ.