РОЗПОЧАТО ВИКОНАННЯ ПРОЕКТУ ОРГАНІЗАЦІЇ ТЕРИТОРІЇ
З РОЗБУДОВИ РЕКРЕАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ

13 вересня під головуванням в. о. директора Карпатського біосферного заповідника, голови Науково-технічної ради Миколи Рибака відбулося засідання бюро НТР, у якому взяли участь десять членів НТР та чотири запрошені спеціалісти.
На обговоренні було представлено проект договору підготовленого юридичною службою заповідника щодо будівництва 10 тумб для влаштування гірськолижного витягу на території Кевелівського ПНД відділення КБЗ в ур. «Драгобрат» (зона антропогенних ландшафтів).

Про зазначене будівництво доповіла Ірина Йонаш, заступник начальника відділу рекреації та сталого розвитку. Доповідачка нагадала, що 27 липня 2019 р. наказом Мінприроди України №271 затверджено Проект організації території та охорони природних комплексів КБЗ, де про це будівництво йдеться в другому томі розділу п’ятого цього документа. Це означає, що на законних підставах з’явилася унікальна можливість створити умови для зимового відпочинку на території КБЗ.

Будівництво гірськолижного витягу підтримав Федір Гамор, заступник директора, д.б.н., професор, який наголосив, що згідно з Постановою Кабінету міністрів №827 «Про внесення змін до переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними установами природно-заповідного фонду» можна надавати послуги, пов'язані зі створенням умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах із додержанням режиму територій та об'єктів природно-заповідного фонду.

Також він зауважив, що 21 листопада 2018 р. Кабінет міністрів України затвердив план заходів щодо збереження української частини природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси й давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» та сталого розвитку прилеглих до нього територій. У цьому документі є важливий пункт, який передбачає забезпечення розвитку та впровадження інструментів державно-приватного партнерства щодо сталого розвитку територій прилеглих до об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Концептуально рішення потрібно підтримати, оскільки будівництво буде в зоні антропогенних ландшафтів. Усі необхідні деталі будуть опрацьовані в договорі, але з умовою: не порушувати природні екосистеми. Зокрема, головним має бути дотримання екологічного законодавства.

Роман Ковбаснюк, начальник відділу юридичного та кадрового забезпечення детально прокоментував права та обов’язки Карпатського біосферного заповідника та підприємства «ОАЗА», викладені в проекті договору щодо будівництва гірськолижного витягу на території Кевелівського ПНД відділення КБЗ в урочищі «Драгобрат» (зона антропогенних ландшафтів).

Директор підприємства «ОАЗА» Петро Грапенюк пояснив, що в подальшому після будівництва гірськолижного витягу на території КБЗ з’явиться можливість об’єднати його з витягом, який є власністю товариства «ОАЗА» й тим самим буде створено унікальні умови для комфортного зимового катання. Від впровадження спільної рекреаційної діяльності вигоду отримують як «ОАЗА», так і КБЗ. Для здійснення спільної рекреаційної діяльності чинним законодавством передбачено укладання відповідної угоди, що й буде запропоновано нами.

Він зазначив, що будівництво буде проводитися господарським методом із застосуванням ручних інструментів та без залучення будь-якої техніки.

Василь Покиньчереда, заступник начальника науково-дослідного відділу та міжнародної співпраці висловив підтримку та сказав, що проект є екологічно безпечним і ніякої шкоди довкіллю не принесе. Зокрема, він наголосив на державно-приватному партнерстві, та заявив, що в майбутньому можлива подальша співпраці. Богдана Москалюк, к.б.н., начальник редакційно-видавничого відділу наукових та науково-популярних видань наголосила, що будівництво верхньої тумби припадає на зону криволісся, де зростають щонайменше два види червонокнижних рослин. Натомість Ярослав Довганич, завідувач зоологічної лабораторії пояснив, що сама тумба шкоди ніякої не приносить, а експлуатація її буде в зимовий період, коли все навколо покрито снігом. Микола Рибак, в.о. директора КБЗ, голова НТР наголосив, що вся діяльність заповідника відбувається згідно з Положенням про КБЗ та відповідно до рішень, викладених у Проекті організації території заповідника. Насамперед потрібно підтримувати людей-ентузіастів, які беруться за такі проекти та напрацьовувати порядок виконання робіт, що зазначені в Проекті організації території КБЗ.

Рішенням бюро НТР підтримано дії адміністрації КБЗ у питанні підписання договору з підприємством «ОАЗА» щодо будівництва 10 тумб для влаштування гірськолижного витягу на території Кевелівського ПНД відділення КБЗ в ур. «Драгобрат» (зона антропогенних ландшафтів). Це реальний крок розбудови, що вкрай необхідна для рекреаційного облаштування інфраструктури Карпатського біосферного заповідника.

Прес-служба КБЗ