В Закарпатській ОДА розглянуто питання організації виконання урядових рішень
із проблем збереження букових пралісів як об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
та сталого розвитку населених пунктів в зоні їхнього розташування

29 листопада 2019 року в Закарпатській обласній державній адміністрації, під головуванням заступника голови ОДА Олексія Гетманенка, пройшла нарада із розгляду стану організації виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 р. № 892-р «Деякі питання збереження української частини природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси Карпат і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи" та сталого розвитку прилеглих до нього територій" й проблем активізації українсько-румунської співпраці на Мараморощині порушених у виступі газети "Голос України" 18 травня 2019 року.

В її роботі взяли участь керівники Департаменту екології та природних ресурсів, Департаменту інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства, Управління зовнішньоекономічних зв'язків, інвестицій та транскордонного співробітництва й Карпатського біосферного заповідника.

З інформаціями виступили заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор Федір Гамор, заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Михайло Гайдур, в. о. директора Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак, директор Департаменту інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства Едуард Маляр та інші.

Олексій Гетманенко з великою увагою та зацікавленістю поставився до широкого кола питань пов'язаних із порушеними у виступах учасників наради проблем, підкреслив їх важливість та необхідність активізації роботи в цьому напрямку.

На нараді прийнято протокольне рішення, яким передбачено, по-перше, підготовка й проведення у лютому наступного року розширеної наради в обласній державній адміністрації із питань виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 р., № 892-р "Деякі питання збереження української частини природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси Карпат і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи" та сталого розвитку прилеглих до нього територій" за участі голів Рахівської, Тячівської, Хустської, Іршавської, Міжгірської та Великоберезнянської райдержадміністрацій, керівників відповідних департаментів облдержадміністрації, представників Міністерства енергетики та захисту довкілля України та керівників Карпатського біосферного заповідника, Ужанського національного природного парку, національних природних парків "Синевир" та "Зачарований край".

По-друге, створити робочу групу із опрацювання питань будівництва (відновлення) мосту через р. Тиса та відкриття міжнародного пункту пропуску через державний кордон для автомобільного, залізничного та пішохідного сполучення Ділове (Україна) - Валя Вишеулуй (Румунія).

По-третє, організувати проведення із цих питань Міжнародного «круглого столу» із запрошенням представників повітової Ради повіту Марамуреш та прилеглих громад Румунії із компактним проживанням українців, та надання шефської допомоги єдиному в Румунії українському ліцею в Сігеті Мармаціей.

Федір Гамор,
заступник директора Карпатського біосферного заповідника, 
доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України