КОНФЕРЕНЦІЯ З ПИТАНЬ РОЗВИТКУ СТАЛОГО ТУРИЗМУ В КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ

Працівники відділу рекреації та сталого розвитку КБЗ узяли участь у Конференції з питань розвитку сталого туризму в Карпатському регіоні, яка відбулася 16 грудня 2019 року в с. Кам’яниця, Ужгородського району, на території готельно-ресторанного комплексу «Камелот».

Захід був організований департаментом економічного розвитку й торгівлі, управлінням туризму та курортів Закарпатської ОДА для обговорення проблемних питань галузі та активізації залучення інвестицій у розвиток туризму в Українських Карпатах.

Учасників конференції вітали та відкривали захід керівники Закарпатської ОДА та обласної ради, а також із вітальним словом виступив п. Саверіо Савіо – керівник проекту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні». У промовах звучали сподівання на стрімкий розвиток і створення в майбутньому справжньої європейської єдиної моделі туристичного продукту з єдиним брендом Карпатського регіону.

Програма Конференції складалася з 3-х інформаційних блоків, які включали виступи запрошених доповідачів та панельні дискусії для обговорення почутої інформації. Було обговорено такі теми:

«Стан та перспективи розвитку туризму в українських Карпатах», де доповідачами виступили: Мар’яна Павлів, представник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА; Наталія Табака, начальник управління туризму та курортів Львівської ОДА; Любов Когуч, заступник директора департаменту-начальник управління туризму й курортів Закарпатської ОДА; від Чернівецької області виступив представник ГО РПО «Гостинна Буковина».

Доповідачі змалювали картину щодо стану розвитку туристичного напряму на території своїх областей та зробили коротких огляд туристичних об’єктів та принад своїх територій. Було озвучено показники щодо кількості реалізованих проектів та ініціатив, створених туристичних продуктів та залучення місцевих громад, суми сплачених туристичних зборів тощо. На завершення блоку, учасникам було запропоновано переглянути новостворений промоційний відео-ролик «Туристичне Закарпаття».

«Джерела залучення фінансових ресурсів для збереження та промоції Карпат. Транскордонна співпраця. Досвід кращих практиків». Доповідачі: Ірина Лотюк, представник АОМС «Єврорегіон Карпати-Україна»; Михайло Данканич, директор Агенства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття»; Олена Мотузенко, Національний експерт Проекту географічні зазначення з питань ГЗ для харчових продуктів та гарантованих традиційних особливостей, експерт із питань еногастрономічного туризму, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету ім. Т. Шевченка «Дороги вина та смаку» як інструмент регіонального розвитку; Євген Забарило, представник Агенції регіонального розвитку Закарпатської області.

В інформації доповідачів прозвучало багато цікавого щодо проектів, які тепер реалізуються на території Карпатського регіону завдяки виграним грантам та участі в різноманітних програмах фінансування, наприклад: «Світ Карпатських Розет», «Шлях Волоської культури», «Карпатська бджола», «Карпатська академія спадщини виноробства», «Соляний шлях», Гуцульська овеча Бриндзя на Рахівщині та ін. Також, серед іншого, цікавою була ідея розробки єдиного мобільного навігаційного додатку для Закарпатської, Львівської та Івано-Франківської областей із пошуку туристичних об҆єктів з орієнтуванням за місцем розташування.

Щодо інформації по проекту географічних зазначень, то було поінформовано, про затвердження переліку з 10 продуктів для отримання статусу географічних зазначень в Україні (серед них сири, вина, мед та ін.), також є цікаві ідеї та ініціативи щодо географічного зазначення народних промислів. Крім того, було зауважено, що першим таким продуктом який уже отримав статус географічного зазначення цього року стала наша Гуцульська Бриндзя.

Також було відмічено, що в Україні у 2017 р. було офіційно закріплено 17 цілей сталого розвитку туризму та перелік індикаторів, проте поки-що ніде не прописані інструменти досягнення зазначених цілей. Одним із таких інструментів може стати «система організованих гастрономічних маршрутів під назвою «Дорога вина та смаку», щоб органічно взаємовигідно поєднувало виробників та споживачів продуктів. Проте на цей час є також і проблема відсутності відповідних спеціалістів, які б поєднували знання й у сфері виробництва продукції, й у сфері туристичного сектору, так зване інтегрування. Робота в цьому напрямі започатковується в рамках реалізації проекту, у співпраці з профільними міністерствами. На даний час триває робота над створенням інформаційного порталу «Дороги вина та смаку», розроблена «Концепція розвитку еногастрономічного туризму в Україні до 2026 року». Проте в цьому напрямі слід працювати спільно, об’єднуючи представників регіональних адміністрації Карпатського регіону.

Як зауважив п. Саверіо Савіо, керівник проекту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні», надзвичайно важливим моментом на шляху створення та розвитку цього напряму туризму – є спільне відпрацювання єдиної уніфікованої національної системи знакування й маркування туристичних маршрутів, яка б не обривалася на межі між областями, а органічно продовжувалася й поєднувалася, а в майбутньому навіть і з відомими європейськими еногастрономічними маршрутами.

Особливості сталого розвитку туризму в Карпатському регіоні, доповідачами виступили: Олександр Бурсанов, заступник голови ГО «Туристичне товариства «Карпатські стежки»; Валенти Волошин, голова правління ГС «Регіональна туристична організація Закарпаття»; Гайдур М.І., заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА; та Віктор Биркович, директор Ужанського національного природного парку.

Прозвучало багато цікавої інформації та ідей щодо подальшого розвитку в напрямі до сталого туризму, зокрема, було озвучено інформацію щодо доступних інформаційних інтернет-ресурсів із питань сталого туризму, та адреса веб-сайту, що є платформою розвитку сталого туризму, та ін. Також було відзначено існування проблеми уніфікації маркування та знакування туристичних маршрутів на території Карпатського регіону і в Україні взагалі та висловлено побажання щодо співпраці в цьому напрямі та вироблення спільних підходів та принципів для Карпатського регіону.

Під час підведення підсумків було висловлено побажання щодо розвитку сталого туризму та відзначено чудовий потенціал та наявність надзвичайно цікавих та унікальних туристичних принад нашого регіону. Було запропоновано включити до підсумкових матеріалів конференції всі ідеї та побажання щодо спільної роботи та обміну досвідом у напрямі розвитку сталого туризму Карпатського регіону та враховувати їх у майбутній роботі відповідних організацій, управлінь та установ. Сподіваємося, що й у майбутньому на подібні заходи запрошуватимуть представників усіх дотичних установ та організацій для інформування та координації роботи в напрямі розвитку туристичної галузі.

Захід був надзвичайно цікавим та інформативним, особливо щодо наявних програм та проектів на території нашого регіону, це дало можливість усім зрозуміти стан, проблеми та перспективи розвитку туризму на території Карпатського регіону, а також сформувати розуміння потреб та можливостей для реалізації стратегії сталого розвитку.

Ірина ЙОНАШ, заступник начальника відділу рекреації та сталого розвитку.