Засідання Координаційної ради Карпатського біосферного заповідника

24 червня відбулося чергове засідання Координаційної ради колегіального органу, який виконує консультаційно-дорадчі функції, а також сприяє залученню громадськості до ухвалення рішень щодо основних напрямів діяльності Карпатського біосферного заповідника — у залі засідань на Центральній садибі КБЗ.

Участь взяли майже 40 осіб, серед яких були представники органів влади та місцевого самоврядування Рахівського й Тячівського районів, державних лісогосподарських підприємств і громадських організацій. Порядок денний складався з п’яти питань, ключовим із яких була доповідь в. о. директора заповідника, голови Координаційної ради Миколи Рибака про виконання природоохоронних заходів Карпатського біосферного заповідника впродовж 2018 року та план пріоритетних завдання установи на 2019 рік.

Після виступу виникло чимало важливих дотичних запитань і пропозицій. Під час жвавого обговорення та конструктивного діалогу вдалося вирішити їх і дійти до порозуміння та компромісу.

Також учасники розглянули рішення про «Меморандум про співпрацю в збереженні й невиснажливому використанні природних комплексів Карпатського біосферного заповідника, як частини транснаціонального об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси й давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» та питаннях сталого розвитку прилеглих до нього територій», по якому доповідала заступник начальника відділу рекреації та сталого розвитку Ірина Йонаш. У представників місцевих громад і держлісгоспів не виникло заперечень, рішення ухвалили одноголосно.

Павло Ворохта, начальник відділу ВЗПЕ та ВПР КБЗ, розповів про підтримку ведення полонинського господарства на територіях КБЗ у 2019 році. Представники Лазещинської сільської ради вислови прохання завершити ремонт мостів, а також допомогти розв’язати проблему з побутовими відходами, щоби спільними силами впорядкувати території. Це так само позитивно вплине й на полонинське господарство.

Значущим було питання й щодо розроблення генеральних планів населених пунктів у зоні діяльності заповідника, доповідачем якого був Геннадій Бочкор, провідний інженер відділу НДР і МС.

Окрім цього, делегати проголосували, щоби хід виконання цього рішення розглянути на наступному засіданні Координаційної ради.

Останнім розглянули питання «різне», до якого входили два звернення.

Перше це звернення до Міністра екології та природних ресурсів України О. С. Семерака щодо виділення коштів Карпатському біосферному заповіднику у 2019 році з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища на придбання дорожньо-будівельної техніки. Доповідав заступник директора Микола Гречук. На балансі установи майже 140 км. дороги, а на деяких ділянках потрібен негайний ремонт, який неможливо провести без належної техніки.

Та звернення до Міністра екології та природних ресурсів України О. С. Семерака щодо представлення до державної нагороди в. о. директора Миколу Рибака, по якому виступав в. о. голови Тячівської РДА Михайло Полажинець.

Наприкінці Микола Петрович подякував усім за присутність і урочисто вручив Меморандум.

Загалом засідання Координаційної ради минуло в доброзичливій та конструктивній атмосфері, підтвердивши те, що такі заходи завжди потрібні, оскільки крім висунутих рішень, члени Координаційної ради вирішили й чимало інших, не менш важливих, питань. Також варто зазначити, що зміцнилася і співпраця з територіальними громадами, що розташовані у зоні діяльності Карпатського біосферного. А з усіх питань були ухвалені відповідні рішення.

Прес-служба КБЗ