Зустріч з представниками Європейського товариства дикої природи

15 серпня 2018 року у Карпатському біосферному заповіднику в рамках співпраці, відбулася робоча зустріч директора установи Рибака М.П., з представниками Європейського Товариства Дикої Природи п. Владо Ванчура (Словаччина) та п. Вереною Грубер (Австрія). Від заповідника в зустрічі взяли участь також спеціалісти заповідника Йонаш І.Д., Покиньчереда В.Ф., Романюк М.М. та Глеб Р.Ю. Згідно підписаного Контракту про аудит Дикої Природи, в рамках зустрічі було обговорено деталі проведення швидкого аудиту потенційних територій Дикої Природи (Вілдернесу) в Марамороському масиві Карпатського біосферного заповідника. Для виконання цього завдання двоє представників КБЗ (Руслан Глеб та Микола Романюк) протягом трьох днів забезпечать супровід представникам Товариства в найнедоторканіші та найбільш дикі місця масиву. На протязі цього короткотермінового візиту група фахівців повинна провести аналіз території масиву відповідно до 9 критеріїв Дикої Природи та визначити площу території яка відповідає цим критеріям. За результатами проведення швидкого аудиту визначена територія має можливість отримати сертифікат Дикої Природи відповідного рівня - бронзовий, срібний, золотий та платиновий – а також стати частиною Європейської мережі Дикої Природи на термін до 5 років (з можливістю проведення подальшого аудиту та продовження членства). Крім того, у нас є унікальна можливість отримати перший сертифікат «Дикі Полонини», оскільки на сьогодні майже ніде не збереглося недоторканих полонин, де би не проводився випас овець чи інших свійських тварин, а Мараморощина може стати першою такою територією, якщо дані буде підтверджено.

Також, як вже повідомлялося раніше, Європейське Товариство Дикої Природи вже проводило аудити на території КБЗ – в Угольсько-Широколужанському та Кузій-Трибушанському масивах – за результатами яких дві території КБЗ вже є учасниками Європейської мережі Дикої Природи. За результатами згаданих аудитів Вказані території отримали відповідні сертифікати, а територія Угольсько-Широколужанського масиву, де також знаходиться і найбільша складова частина Всесвітнього Об’єкту Природної Спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи», отримала сертифікат найвищого - Платинового рівня.

Слід відмітити, що результати цієї роботи дадуть можливість представити Карпатський біосферний заповідник в більш ширших масштабах та інформувати Європейське та світове співтовариство про природні цінності заповідника, сприяти розвитку рекреаційного потенціалу краю.

Ми з нетерпінням очікуємо на результати аудиту та на висновки експертів щодо якості нашої Дикої Природи Мараморощини, оскільки приєднання нових територій КБЗ до Європейської Мережі Дикої Природи стало б ще одним підтвердженням визнання цінності наших природних багатств та гарним доповненням до переліку здобутків установи за її 50-річну історію існування.

Микола РИБАК, директор Карпатського біосферного заповідника,
заслужений природоохоронець України