У Закарпатській ОДА проведено нараду з питань обговорення проекту розпорядження
Кабінету Міністрів України щодо збереження букових пралісів – об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
та розвитку прилеглих до нього територій

16 липня 2017 року, під головуванням директора департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації Рішка С.В. проведено нараду з питань обговорення проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Деякі питання збереження української частини природного Об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» та сталого розвитку прилеглих до нього територій».

У нараді взяли участь заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА Шпонтак Ю.П., директор Карпатського біосферного заповідника, заслужений природоохоронець України Микола Рибак, в.о. заступника директора з наукової роботи Василь Покиньчереда директори Ужанського НПП Биркович В.І., НП «Синевир» Дербак М.Ю., посадові особи Закарпатської ОДА та Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Розпорядженням передбачається забезпечення координації робіт щодо збереження природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи», розвиток екотуризму та проведення еколого-освітніх заходів. Створення належних умов щодо розвитку Карпатського біосферного заповідника, національних природних парків: Ужанського, «Зачарований край», «Синевир» і «Подільські Товтри», природних заповідників: «Горгани» і «Розточчя» ділянки яких увійшли до складу Об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Для Карпатського біосферного заповідника важливим є те що у зазначеному Розпорядженні КМУ ключовим залишається пункт створення на базі Карпатського біосферного заповідника міжнародного навчально-дослідного центру збереження букових пралісів, еколого-освітньої роботи та сталого розвитку.

Також окремо зазначено: забезпечити установи природно-заповідного фонду транспортними засобами, засобами зв’язку і спостереження, форменим одягом.

Крім того передбачається вжити заходи щодо розвитку транскордонного співробітництва у т. ч. вивчення можливості поновлення функціонування українсько-румунського пункту пропуску через кордон с. Ділове (Україна) – с. Валя Вишеулуй (Румунія) з відновленням мосту через р. Тиса, автомобільного і залізничного сполучення.

Передбачається також затвердження методичних рекомендацій щодо управління ділянками Об’єкта Всесвітньої спадщини та його буферною зоною, співпраці з територіальними громадами, місцевими органами влади і самоврядування.

Відмічено у проекті Розпорядження КМУ необхідність популяризації Об’єкта всесвітньої спадщини та опрацювання питання залучення інвестицій для організації підприємств, що здійснюють глибоку переробку деревини, дикорослих плодів, ягід, грибів та інших природних ресурсів.

Розпорядженням КМУ, буде доручено передбачати щороку у проектах місцевих бюджетів видатки на переоснащення систем опалення будинків, реконструкцію очисних споруд та водозаборів, будівництво каналізаційних мереж, водопостачання, організацію системи збирання та видалення побутових відходів на прилеглих до Об’єкта Всесвітньої спадщини територіях.

Буде опрацьовано також питання включення автомобільних доріг місцевого значення які ведуть до ділянок Об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО до переліку автомобільних доріг загального користування державного значення.

Подані нами пропозиції щодо уточнення пункту проекту розпорядження КМУ стосовно створення на базі КБЗ міжнародного навчально-дослідного центру збереження букових пралісів, екологічної освіти та сталого розвитку враховано у повному обсязі. Головуючим запропоновано присутнім, всі пропозиції які були озвучені при обговоренні подати письмово до кінця дня. У цілому з врахуванням незначних поправок заходи передбачені проектом Розпорядження КМУ підтримано.

Директор Карпатського біосферного заповідника,
Заслужений природоохоронець України
Микола РИБАК