Подорожуючим на Говерлу

На гору Говерлу – найвищу із п'яти двохтисячників (2061 м) можна підніматися щонайменше із шести місць. Одним із напрямків, який полюбляють туристи, це такий - Богдан-Луги-Усть-Говерла туристичний маршрут «КПП ,,Білий” - г. Говерла».

Сам пішохідний маршрут починається від Чорногірського КПП (біля с. Луги), тут є інформаційні стенди де можна прочитати детальну інформацію про маршрут та про діяльність Карпатського біосферного заповідника. Далі, через кількасот метрів, можна побачити залишки дерев’яної водопідйомної греблі Гать на Усті-Бребенєскул. Ця шлюзова споруда, що мала висоту понад 10 м з об’ємом резервуару 94000 куб. м, була споруджена у 1892-94 рр. і слугувала для регулювання рівня води при сплаві деревини. Далі за маршрутом ми натрапимо на фенологічний пункт, де ведуться спостереження за сезонними явищами життя рослин. Далі шлях проходить через ліси. Місцеві праліси – це справжнє царство недоторканої природи. Ялиці і смереки досягають висоти понад 50 м, а товщини - понад 1,5 м. Вік таких дерев сягає понад 300 років. Далі стежка приводить до полонини Брескул звідки відкривається мальовничий вид на г. Петрос (2020 м) – четверту за висотою вершину Українських Карпат. Кінцева точка маршруту г. Говерла (2061 м) – найвища вершина Українських Карпат. З вершини г. Говерла на заході видніються Мармароські гори або Гуцульські Альпи, на північному заході виступає гряда Свидовецьких гір, а на північному сході тягнеться пасмо Горган.

Даний маршрут є цікавий і тим, що можна під’їхати на автотранспорті практично до підніжжя гори, розташуватися на рекреаційному пункті Перемичка під Говерлою, і за півтора-дві години пройти по стежці протяжністю 2,7 кілометри до вершини.

На Перемичці споруджено інформаційно-туристичний центр «Високогір’я Карпат», облаштовані місця відпочинку та мангал. Тут на КПП цілодобово здійснюють чергування працівники служби державної охорони. При бажанні відвідувачі можуть скористатися наявними лісовими будиночками, один з яких обладнаний терасою для відпочинку, прийому їжі і тимчасового перебування під час непогоди. Також тут облаштоване джерело питної води.

Даний маршрут було повністю відновлено у минулому році після паводку, яким у багатьох місцях було зруйновано дорожнє полотно та забрано повністю чотири мости. Зараз туристичний сезон відкрито і ми запрошуємо бажаючих скористатися нашою пропозицією відвідати Говерлу власне запропонованим маршрутом.

АДМІНІСТРАЦІЯ