Успіхи та проблеми в реалізації заходів з ліквідації наслідків буревію

Як уже повідомлялось раніше, буревієм що пронісся 29 червня та 17 вересня минулого року у Рахівському районі, на території КБЗ (територія заповідника у постійному користування) утворилися значні вітровали та буреломи у лісових насадженнях заповідника. Було повалено близько 20 тис. кубометрів деревини на площі близько 200 га. На даний час, санітарно-оздоровчими заходами уже вдалося ліквідувати наслідки стихії на площі 137 га, а на площі біля 60 га зараз проводяться відведення дерев у рубку, які плануються розробити протягом поточного року. Крім того науково-технічною радою заповідника погоджено проведення санітарно-оздоровчих заходів на території заповідника без вилучення протягом 2017 року ДП «Рахівське лісове дослідне господарство» на площі 163,6 га з вирубкою 1201 м³ деревини, ДП «Ясінянське лісомисливське господарство» на площі 272,7 га з вирубкою 3721 м³ деревини, ДП «Великобичківське лісомисливське господарство» на площі 31,4 га з вирубкою 2203 м³ деревини та у поточному році погоджено проведення заходів з поліпшення санітарного стану лісів ДП «Ясінянське ЛМГ» на площі 528,8 га, ДП «Великобичківське ЛМГ» на площі 20,8 га. Проблемою залишається ліквідація наслідків буревію на площі біля 80 га з розробкою близько 5 тис. кубометрів деревини на території ПЗФ площею 7508,8 га, яка, після завершення розроблення проектів землеустрою, має перейти у постійне користування заповідника. Однак до завершення оформлення заповідником правовстановлюючих документів, де-факто дані земельні ділянки перебувають у постійному користуванні ДП «Рахівське лісове дослідне господарство», ДП «Ясінянське лісомисливське господарство» та ДП «Великобичківське лісомисливське господарство». У зв’язку з цим, виникло доволі складне питання пов’язане з визначенням порядку проведення санітарно-оздоровчих заходів на даній території.

Так, з метою вжиття невідкладних заходів по ліквідації наслідків стихії на зазначеній території у минулому році Карпатським біосферним заповідником проведено весь комплекс робіт з підготовки матеріалів відводів на площі 62,4 га з вирубкою 3365 м³ деревини . 20 липня та 27 жовтня 2017 року у Мінприроди України були затверджені ліміти Карпатському біосферному заповіднику на спеціальне використання природних ресурсів шляхом проведення санітарно-оздоровчих заходів на зазначеній території.

Оскільки, відповідно до вимог ст.ст. 17, 69 Лісового кодексу України постійні лісокористувачі мають виключне право на заготівлю деревини, і спеціальний дозвіл на використання лісових ресурсів (лісорубний квиток) видається власниками лісів або постійними лісокористувачами, Карпатський біосферний заповідник 19.06.2017 листом № 504 (та повторно листами від 14.08.2017 № 618 та 31.102017 № 823) звернувся до Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства з клопотанням про видачу лісорубних квитків заповіднику.

Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства зобов’язало директорів ДП «Рахівське лісове дослідне господарство» та ДП «Ясінянське лісомисливське господарство» виписати заповіднику лісорубні квитки, при умові обстеження ділянок на предмет доцільності проведення вибіркових санітарних рубок з дотриманням вимог Санітарних правил в лісах України а також при вирішенні питання про вирубування дерев та чагарників та порядок використання заготовленої при цьому деревини органом, який прийняв рішення про надання в користування земельної ділянки.

На виконання даних вимог адміністрація заповідника листом від 15.11.2017 № 871 звернулася до голови Рахівської районної державної адміністрації щодо надання погодження на оформлення заповіднику лісорубних квитків державними лісогосподарськими підприємствами, які на даний час є постійними землекористувачами. Таке погодження Рахівською РДА надано не було, натомість було повідомлено заповідник про те, що Рахівська РДА звернулася до Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства (лист від 29.11.2017 № 01.3-10/930) за роз’ясненням стосовно порядку вирішення поставлених завдань.

Заповіднику не відомо чи була надана відповідь Рахівській районній державній адміністрації однак директори зазначених держлісгоспів, не зважаючи на неодноразові звернення адміністрації заповідника, лісорубних квитків заповіднику так і не виписали, що привело до втрати чинності затвердженого ліміту на виконання робіт з ліквідації наслідків буревію, який діяв виключно до 31 грудня 2017 року.

Враховуючи ситуацію яка склалася та з метою отримання позитивного результату у питанні ліквідації наслідків стихії Карпатський біосферний заповідник звернувся листом від 05.04.2018 № 247 до Державного агентства лісових ресурсів та листом від 26.01.2018 № 90 до Мінприроди України з клопотанням про надання роз’яснення стосовно порядку проведення санітарно-оздоровчих заходів на зазначеній території. Державне агентство лісових ресурсів до цього часу відповіді заповіднику не надало. Мінприроди України листом від 26.02.2018 № 5/4-18/2055-18 надало роз’яснення, з якого слідує, що до моменту отримання Карпатським біосферним заповідником земельних ділянок у постійне користування (оформлення правовстановлюючих документів на землю) санітарно-оздоровчі заходи на вказаній території повинні здійснювати постійні лісокористувачі - державні лісогосподарські підприємства яким ці території ще належать на праві постійного користування.

Листами від 02.03.2018 № 179 та № 180 заповідник направив копії зазначеного листа до ДП «Рахівське лісове дослідне господарство» та ДП «Ясінянське лісомисливське господарство» з проханням негайно розпочати роботи з підготовки матеріалів відводів та отримання лімітів на проведення санітарних рубок у місцях пошкоджених буревієм. Однак, не зважаючи на це та той факт, що з часом втрачається технічна якість пошкодженої деревини (що призводить до зменшення надходжень від рентної плати до бюджетів територіальних громад), держлісгоспи так і не приступили до проведення вищезазначених робіт, посилаючись на те що їхнє пряме керівництво ніяких вказівок з цих питань їм не надало.

З метою пошуку вирішення зазначеного питання науково-технічною радою заповідника було прийнято рішення від 11.05.2018 (Протокол № 1), яким підтримано звернення адміністрації заповідника щодо надання роз’яснення із зазначених питань до голови Закарпатської обласної державної адміністрації (лист від 10.05.2018 № 324) та Мінагрополітики України (лист від 10.05.2018 № 325). На даний час відповіді на вказані листи заповідник ще не отримав.

Таким чином, адміністрація заповідника, в межах своїх повноважень, вжила всіх можливих заходів щодо усунення наслідків стихії. Разом з тим через відсутність вирішення порядку проведення санітарно-оздоровчих заходів на території яка на сьогодні ще не передана документально у постійне користування заповіднику є загроза поширенню хвороб лісу на нові території та блокується вирішення питання своєчасного усунення наслідків буревію. Як наслідок, деревина втрачає технічну якість, населення своєчасно не отримує паливні дрова із зазначеної території, а заповідник і територіальні громади, через відтермінування розроблення пошкоджених ділянок у перспективі отримають значно менше коштів від реалізації деревини та рентної плати відповідно.

Як відомо, нерозроблені вітровали в хвойних лісах є додатковим джерелом шкідників лісу, найбільш небезпечним з яких є короїд-друкар. З метою часткового попередження прогнозованої інвазії короїда-друкаря заповідником спрямовано 10 тис. грн.. на придбання феромону та виставлено 40 феромонних пасток у пошкоджених лісових масивах, а також відібрано ловчі дерева, які після заселення короїдами окоровуються, а кора з личинками шкідника – знищується.

Стримує проведення швидкої ліквідації стихії і законодавчо встановлений період тиші який триває щороку з 01 квітня по 15 червня. Не вдається прискорити виконання запланованих санітарно-оздоровчих заходів і відсутність у заповіднику лісозаготівельної техніки та відповідного штату лісорубів. Тож приходиться залучати на договірних умовах підприємців –лісозаготівельників, але і тут не все так просто, адже через високі вимоги до технології розроблення лісосік та трелювання деревини бажаючих проводити лісозаготівельні роботи у заповіднику не так багато (трелювання деревини колісними тракторами, кіньми тощо). Є випадки порушення природоохоронного законодавства які фіксуються працівниками служби державної охорони та інколи висвітлюються громадськістю у засобах масової інформації, мережі Фейсбук тощо. Висвітлена інформація громадськістю, щодо можливих порушень, ретельно перевіряється спеціалістами заповідника та за матеріалами перевірки проводяться відповідні заходи реагування.

Якість проведених лісозаготівельних робіт у заповіднику також щороку перевіряє Державна екологічна інспекціяв Закарпатській області. У цьому році така переваірка буде проведена у червні місяці.

Поряд з цим, заповідник, виконуючи Меморандум про співпрацю з територіальними громадами у повній мірі забезпечує населення паливними дровами за доступними цінами. Так, у минулому році заповідником виділено населенню 3657 м³ паливних дров забезпечивши паливом біля 600 дворогосподарств. У цьому році можливості кращі і станом на сьогодні громадянам відповідно до складених та затверджених списків уже відвантажено 1193 м³ паливної деревини.

Адміністрація заповідника переконана, що отримати позитивний результат у ліквідації масштабних наслідків буревію на всій території заповідника можна лише у разі спільної скоординованої роботи Карпатського біосферного заповідника, Рахівської районної державної адміністрації та державних лісогосподарських підприємств. Тож поки такої координації немає заповідник продовжить надсилати листи у різні вищестоящі інстанції до того часу поки не буде розв’язана дана проблема по суті.

Директор Карпатського біосферного заповідника,
заслужений природоохоронець України,
Микола Рибак