За наслідками публікації на сайті Рахівської РДА проведено перевірку

18 травня 2018 року на сайті Рахівської районної державної адміністрації була розміщена публікація під назвою: «Занедбані приміщення та територія рекреаційного пункту ,,Кузій” – результат господарювання Карпатського Біосферного Заповідника».

На думку працівників заповідника дана публікація готувалася виключно для дискредитації Карпатського біосферного заповідника та його служби державної охорони в очах громадськості.

По-перше, робоча поїздка голови Рахівської районної державної адміністрації була здійснена поверхово, без належної організації а також без повідомлення адміністрації заповідника та залучення його представника. Сумніви у об’єктивності проведеної перевірки викликає вже хоча б те, що у публікації йдеться про «робочу поїздку до рекреаційного пункту «Кузій» (Свидовецьке ПНДВ, майстерська дільниця «Лазищі»), однак, насправді в структурі Карпатського біосферного заповідника не існує ні рекреаційного пункту «Кузій», ні Свидовецького ПНДВ, ні майстерської дільниці «Лазищі».

По-друге, фотографії зроблено явно з ухилом «показати все щонайгірше», при цьому зовсім не відображені позитивні сторони і напрацювання, які без сумніву, є в роботі Кісвянського ПНД відділення.

По-третє, частина інформації носить надуманий характер та містить необґрунтовані висновки.

Колектив Кісвянського ПНД відділення Карпатського біосферного заповідника обурений таким ставленням місцевої влади до їх непростої праці у найвіддаленіших територіях заповідника та звернувся за захистом своєї ділової репутації до адміністрації заповідника.

Варто нагадати, що Карпатський біосферний заповідник отримав дане приміщення від ДП «Великобичківське ЛМГ» у 1997 році, одночасно з розширенням території заповідника, у вкрай занедбаному та аварійному стані: потребував капітального ремонту і дах, і всі приміщення будинку. Споруди на прибудинковій території потребували зносу, однак на прохання працівників вони не були демонтовані, оскільки була пропозиція працівників, у разі фінансової можливості, відновити їх для службового користування.

Слід зазначити, що зазначена будівля не є рекреаційним пунктом, а є лісовим будинком, який використовується виключно працівниками служби державної охорони відділення (які працюють вахтовим методом) та працівниками наукових підрозділів заповідника під час виконання своїх посадових обов’язків. Так як дане місце знаходиться на значній віддалі від села Косівська Поляна (24 км) відвідування туристів по даному маршруту є незначним.

На даний час коштів для проведення капітального ремонту вказаної будівлі із загального фонду державного бюджету не передбачено, однак при можливості за рахунок власних коштів адміністрація заповідника поетапно проводить поточний та капітальний ремонт будівлі та виділяє кошти на облаштування території.

Майстер з охорони природи Брехлійчук Б.Б. пояснив, що ще з 1 березня 2014 року Постановою КМУ від 01.03.2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» була встановлена заборона на проведення ремонтних робіт за державні кошти, що призвело до того, що стан будівлі значно погіршився. Як тільки заборону було знято, відділенням було розпочато поетапне проведення поточного ремонту будівлі. На даний час працівники служби державної охорони відділення облаштували для своєї роботи чотири кімнати у даному лісовому будинку. При цьому, ремонтні роботи тривають, і саме цим пояснюється, що в окремих приміщеннях будинку має місце нагромадження робочого інвентарю та будівельних матеріалів. І чомусь фотографії саме цих приміщень опубліковані, однак при цьому, приміщення, які вже належно облаштовані чомусь у публікації відсутні. Також є і інші напрацювання колективу у цьому урочищі, однак їх теж на фотографіях немає.

Як зазначив Брехлійчук Б.Б. після зими працівники ще не встигли завершити облаштування та прибирання прилеглої території та пообіцяв у тижневий термін навести лад з усім господарством.

Щодо під’їзних доріг до полонин, які проходять через територію Кісвянського ПНД відділення, то зважаючи на гірський рельєф цих доріг та кліматичні умови, щороку з весни виникає гостра проблема у швидкому ремонті таких під’їзних доріг. І адміністрація заповідника щороку бере дольову участь у відновленні та ремонті даних доріг. При цьому з боку територіальної громади села Косівська Поляна зауважень з цього приводу немає.

Щодо облаштування маршруту для проведення веломарафону «Стежками опришків», слід зазначити, що він завжди проходив на належному рівні та за підтримки заповідника. При цьому жодних претензій від організаторів цього заходу до заповідника не надходило, а навпаки по завершенню цієї події працівникам відділення висловлювалась подяка.

На думку працівників Кісвянського ПНД відділення перебільшеними та необґрунтованими також є висновки у публікації щодо захаращеності русла річки Кісва поваленими внаслідок буревію деревами та можливими негативними наслідками.

А наочно оцінити роботу служби державної охорони Кісвянського ПНД відділення можна з фотографій, які зроблені працівниками відділення.

При цьому запевняємо, що Карпатський біосферний заповідник є відкритим для дискусій та вдячний за конструктивні пропозиції, які надходять з різних джерел. Всі напрямки діяльності заповідника, а також проблеми охорони та використання природних ресурсів висвітлюються на сайті заповідника, сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» та сторінках періодичних друкованих видань, які видаються заповідником, зокрема, регіональної газети «Вісник Карпатського біосферного заповідника», Всеукраїнського екологічного науково-популярного журналу «Зелені Карпати» і наукового видання «Природа Карпат: науковий щорічник Карпатського біосферного заповідника та Інституту екології Карпат НАН України».

Служба державної охорони
Карпатського біосферного заповідник
а