Зміцнення матеріально-технічної бази та поглиблення співпраці з громадами в дії

За 50-річний період з дня створення Карпатського біосферного заповідника було збудовано та отримано від держлісгоспів, під час розширення території заповідника більше 60 будинків службового та виробничого призначення. Більшість з них використовується службою державної охорони та працівниками наукових підрозділів. Лісові будинки, в основному, є постійно відкритими та використовуються також і відвідувачами для захисту від непогоди.

Зважаючи на те, що з 01 березня 2014 року Постановою КМУ була встановлена заборона на проведення ремонтних робіт за державні кошти стан будівель значно погіршився. Щороку відповідальними працівниками заповідника проводився огляд будівель за результатами яких вживалися виключно заходи з усунення їхнього аварійного стану.

Як тільки заборону було знято, починаючи з минулого року, адміністрація КБЗ, в основному за рахунок власних коштів, розпочала виконувати поточні ремонти будівель поетапно (у минулому році було проведено ремонти контори Трибушанського ПНДВ, КПП Широколужанського ПНДВ, лісових будинків Богдан-Петроського та Трибушанського ПНД відділень). Щорічно утримуються у належному стані інформаційно-туристичні та еколого-освітні центри. Також виконано капітальні ремонти центральної котельні та службових приміщень на центральній садибі заповідника, встановлено пластикові вікна у наукових лабораторіях, кімнатах відпочинку та частині приміщення Марамороського ПНДВ, де зараз навчаються першокласники із с. Богдан тощо.

Роботи щодо ремонтів будівель тривають і на даний час. Розуміючи, що у зв'язку з незначними фінансовими можливостями заповідник не в змозі в стислі терміни провести капітальні ремонти значної кількості будівель Мінприроди погодило, за рахунок грантових коштів, проведення протягом 2018-2019 років повної реконструкції та ремонтів усіх наявних будівель на центральній садибі заповідника, у т.ч. і Музею екології гір, а також, протягом 2020-2022 років, всіх інших будівель у ПНД відділеннях. Так, на центральній садибі буде додатково споруджено готель на 20 місць, конференц-зал, столову та цілий ряд службових приміщень. Офісні приміщення адміністрації будуть переміщені у основний корпус біля центральної дороги, а центральна котельня повністю буде переоснащена на опалення дровами. Планується встановити ряд сонячних батарей на дахах будинків тощо. Зараз триває виготовлення проектно-кошторисної документації.

У плані допомоги 17 ти територіальним громадам що підтвердили поглиблення співпраці з заповідником та формують територію сталого розвитку Карпатського біосферного резервату, впродовж наступних 4-х років, за рахунок грантових коштів виділених на підтримку заповідника, буде реалізовано цілий ряд проектів з виконання першочергових заходів.

Вже заповідником направлено перші обгрунтовуючі матеріали на фінансування виготовлення генеральних планів зазначених населених пунктів, ведуться перемовини з донором щодо виділення коштів на розвиток рекреації, ведення екологогічної та освітньо-виховної роботи у територіальних громадах тощо.

Щодо незадовільного стану лісового будинку в ур." Головач" Марамороського ПНД відділення, про що інформує на сторінці «Фейсбук» районний депутат Рахівської райради Кокіш-Мельник М.Ю., та занедбаного стану рекреаційного пункту «Кузій» Кісвянського ПНД відділення висвітленого у публікації на сайті Рахівської РДА керівництвом заповідника призначена службова перевірка, за результатами якої будуть вжиті заходи необхідного реагування.

Директор Карпатського біосферного заповідника,
заслужений природоохоронець України,
Микола Рибак