Пленер для митців у дикій природі Синевиру

Представники КБЗ взяли участь у заключній події Пленеру в Дикій Природі Синевиру, який проходив з 9 по 15 серпня 2018 року і проводився партнером КБЗ – Європейським Товариством Дикої Природи та Національним природним парком «Синевир», а один з працівників КБЗ – Руслан Глеб, старший науковий співробітник лабораторії лісознавства, був також і учасником пленеру, як художник-аматор.

Протягом цього терміну рекреаційне містечко «Рабачинка» перетворилося на арт-резиденцію. Захід проводився в рамках проекту «Території натхнення», який підтримується Європейським Союзом за програмою «Креативна Європа». Це був перший подібний захід який проводився в Україні. Такі пленери пройдуть і в інших країнах Європи, і їх мета – активізувати інтерес митців та творчих людей до сільських місцевостей, як до джерела їхнього натхнення. Водночас, їхня творча робота буде використана для посилення місцевого розвитку, охорони природи та культурної спадщини через міжнародну співпрацю і промоціювання краси дикої природи, багатої культури сільських місцевостей через твори мистецтва. Частину творів, створених митцями під час пленеру, організатори використають для організації виставок «Дикого» мистецтва в країнах Європи, а також для продажу на аукціонах для отримання фінансової підтримки проекту.

Програма пленеру включала мандрівки до серця лісу Дикої Природи Синевиру, відвідини Синевирського озера та Водоспаду, разом з чудовими вечірніми посиденьками біля вогню. Протягом своїх подорожей до Дикої Природи митці мали змогу дізнатися більше про зв'язок з природою. Вони мали можливість відчути та виразити в творах свою тонку натуру.

Школярі та учасники підсумкової події мали можливість насолодитися результатами творчої діяльності митців, побачити їхню співпрацю та обмін досвідом, а також отримати уроки з «Дикого» мистецтва та спробувати самостійно створити свій «шедевр». Також школярам дали можність самостійно розмалювати еко-сумки та отримати чудовий сувенір на згадку про подію.

В мистецькій події взяли участь митці Дикої Природи: художники, фотографи, танцівники та митці-друкарі з різних країн Європи (з України (Світлана Кирлик, Руслан Глеб), Австрії (Жанін Зальцґер, Міріам Хартман), Нідерландів (Хенк Квіперс, Лізет ван Доммелен, Рік Ліхтенберґ, Річард Фербек), Румунії (Даніель Мірлеа) та Чехії (Ян Ботек, Вітек Грдоушек)), щоб поділитись творчою пристрастю до Дикої природи та продемонструвати Дику природу Синевиру через свої мистецькі роботи. 11 митців з 5 країн відчули натхнення краси Дикої природи та відобразили цю красу в картинах, фотографіях, інсталяціях та танцях а два Голландські режисери, Рік Ліхтенберґ та Річард Фербек, задокументують всю подію і в результаті буде створено документальний фільм про хід та результати проекту, з яким згодом можна буде ознайомитися на сайті Європейського Товариства Дикої Природи (https://wilderness-society.org).

Дана подія сприятиме обміну знаннями та досвідом, а також дасть можливість закласти основи для побудови міжкультурних відносин. Можливо вже в найближчі роки честь приймати подібну творчу подію випаде і нашій установі, оскільки наша природа є не менш вражаючою і здатна надихнути на створення справжніх шедеврів.

Заступник начальника відділу рекреації та сталого розвитку КБЗ
Ірина ЙОНАШ