Відбулося засідання Науково-технічної ради

11 травня 2018 року відбулося чергове засідання Науково-технічної ради (НТР) Карпатського біосферного заповідника. У засіданні прийняли участь чотирнадцять членів НТР, з яких: О.О. Кагало, завідувач відділу охорони природних екосистем Інституту екології Карпат НАНУ, О.І. Киселюк, заступник директора з наукової роботи Карпатського НПП, В.В. Пророчук, член правління Асоціації природоохоронних територій України та інші.

У порядку денному НТР було розглянуто 6 питань і в різному 5 питань, які пов’язані з поточною роботою установи.

Широке обговорення викликали питання про розгляд звернення директора ДП «Брустурянське ЛМГ» щодо передачі території Груниківського лісництва у постійне користування Карпатському біосферному заповіднику. Прийнято рішення провести польові дослідження території Груниківського лісництва та підготувати наукове обґрунтування щодо можливого включення даної території у склад КБЗ.

Також розглянули питання про погодження з постійними землекористувачами функціонального зонування території Карпатського біосферного заповідника, що входить до його складу без вилучення, про затвердження програми дослідження сосни кедрової у межах КБЗ та на прилеглих територіях.

Жваву дискусію викликало питання про звернення Костилівської сільської ради стосовно зміни адреси розташування адміністрації Карпатського біосферного заповідника. Після обговорень було прийнято рішення рекомендувати адміністрації КБЗ звернутися за роз’ясненням до Міністерства екології та природних ресурсів України стосовно можливості та порядку вирішення вищезазначеного питання.

Також на НТР детально обговорено про хід виконання плану природоохоронних заходів за 2017 рік на території КБЗ та перспективи розбудови рекреаційної інфраструктури, проведення еколого-освітньої та рекреаційної діяльності у ПНД відділеннях. За результатами обговорення одноголосно визнано діяльність заповідника з виконання природоохоронних заходів у минулому році задовільною та підтримано ініціативу адміністрації заповідника у напрямку вирішення перспективних завдань рекреаційної та еколого-освітньої діяльності.

Серед інших доповідей на НТР розглянули питання про затвердження результату конкурсу на заміщення вакантної посади провідного інженера лабораторії екологічного моніторингу, про включення до переліку наукових підрозділів Редакційно-видавничий відділ наукових та науково-популярних видань, про рекомендацію до друку видання збірника «Природа Карпат: науковий щорічник Карпатського біосферного заповідника та Інституту екології Карпат» за 2018 рік, про проведення заходів з поліпшення санітарного стану лісів у 2018 році на території зони антропогенних ландшафтів Свидовецького лісництва ДП «Ясінянське ЛМГ» (територія КБЗ без вилучення), про проведення інших рубок у Рахівському л-ві ДП «Рахівське ЛДГ» (територія КБЗ без вилучення), про проведення інших рубок у Лазещинському л-ві ДП «Ясінянське ЛМГ» (територія під охороною КБЗ).

Засідання НТР пройшло під головуванням директора Карпатського заповідника М.П.Рибака. Після обговорення по кожному з розглянутих питань були прийняті відповідні рішення.

Микола Волощук, кандидат біологічних наук,
вчений секретар Науково-технічної ради КБЗ