У Рахові вручено сертифікати Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

25 січня 2018 року у Рахові (Закарпаття) відбулися урочистості з нагоди включення нових територій букових пралісів та старовікових букових лісів до складу Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

7 липня 2017 р., Комітет Всесвітньої спадщини, в рамках 41 сесії, яка відбулася у Кракові (Польща), розширив існуючий об’єкт природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат і давні букові ліси Німеччини» за рахунок 63-х ділянок букових пралісів та старовікових лісів із 10-ти європейських країн, а саме Албанії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Італії, Румунії, Словенії, Іспанії та України. Після розширення назву об’єкта змінено на "Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи". У цьому переліку Україна представлена 9-ма ділянками, які охороняються в національних природних парках «Синевир», «Зачарований край» і «Подільські Товтри» та природних заповідниках «Горгани» і «Розточчя». Здобуття українськими територіями статусу Всесвітньої природної спадщини є визначною подією як для окремих природоохоронних територій, так і для України загалом. Їй передувала багаторічна напружена робота науковців із вищезазначених національних парків і заповідників, яка координувалася й підтримувалася Карпатським біосферним заповідником і Дунайсько-Карпатською програмою WWF. Пам’ятаючи, що «Букові праліси Карпат і давні букові ліси Німеччини», які ще торік включали у межах України заледве 6 ділянок із Карпатського біосферного заповідника та Ужанського національного природного парку, сьогодні досягнутий результат справедливо можна вважати не просто достойним, а насправді здобуттям нашого спільного «Олімпу».

Як зазначив у своєму вітальному слові директор Карпатського біосферного заповідника Рибак М.П., невипадково урочистості відбулися саме в Рахові, на базі Карпатського біосферного заповідника. Саме завдяки багаторічній і самовідданій роботі працівників заповідника, адміністрації та науковців установи, серед яких особливо слід відзначити заступника начальника відділу НДР та сталого розвитку Покиньчереду В.Ф., відбулося включення нових українських територій наряду із європейськими ділянками букових пралісів та старовікових лісів до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Директор КБЗ, Рибак М.П. у своєму виступі сказав: «Першочерговим завданням була підготовка та подання аплікаційних форм для українських ділянок букових пралісів і старовікових лісів із територій природних заповідників «Горгани» і «Розточчя» та національних природних парків «Подільські Товтри», «Зачарований край» і «Синевир», на включення до так званого Попереднього списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це було необхідною передумовою для подальшої процедури номінування. Часу тоді лишалося не багато, а роботи було чимало. Підготовка номінаційного досьє, польові обстеження всіх ділянок, робота з експертом IUCN – наступні складні етапи щоденної кропіткої праці. Ми гідно витримали всі випробування, пройшли цей непростий шлях, наприкінці якого нас чекав успіх».

Визначну роль Карпатського біосферного заповідника у справі міжнародного визнання українських букових пралісів та старовікових лісів підкреслив і директор Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Мінприроди Клід В.В. Він назвав Карпатський біосферний заповідник «локомотивом, який невпинно рухав цю справу, хоча, в успіх її ми всі боялися повірити».

Карпатський біосферний заповідник – установа, яка вперше у 2007 році проторила шлях для збереження букових пралісів в Україні та Європі. Досягнутий результат посприяв як подальшому зміцненню авторитету нашої країни на міжнародному рівні, так і її утвердженню в умах і серцях наших громадян.

Звичайно, кульмінацією урочистостей і насправді святковою подією стало отримання Сертифікатів ЮНЕСКО з рук директора Департаменту екомережі директорами і працівниками природних заповідників «Горгани» і «Розточчя» та національних природних парків «Подільські Товтри», «Зачарований край» і «Синевир».

Теплі слова привітань під час урочистостей прозвучали від начальника управління oxopoни культурної спадщини Мінкульту України Єпіфанова О.В., заступника голови Рахівської райради Копича І.І., заступника голови Рахівської РДА Турока В.С., заступника голови Тячівської РДА Полажинця М.М., природоохоронного координатора WWF в Україні Проця Б.Г., заступника директора КБЗ Гамора Ф.Д., заступника начальника відділу Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА Томенчука Д.Є.

Під час урочистого зібрання присутнім продемонстровано фільм про Панʼєвропейський обʼєкт спадщини "Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи", який підготували австрійські колеги – міжнародні координатори процесу розширення об’єкту спадщини. Слайд-шоу, зроблене відомим австрійським фотографом і захисником пралісів Матіасом Шикгофером продемонструвало неймовірну красу, велич і унікальне розмаїття природних умов букових пралісів і старовікових лісів європейського континенту.