В Тячівській райдержадміністрації конструктивно обговорили питання ведення лісового господарства та утворення об’єктів природно-заповідного фонду

12 квітня 2018 року в Тячівській районній державній адміністрації пройшла розширена нарада за участі керівників району, Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, Тячівського, Мокрянського, Брустурянського лісогосподарських підприємств, Карпатського біосферного заповідника, голів цілого ряду територіальних громад та великої групи представників громадськості, на якій конструктивно обговорено проблеми лісокористування та утворення на Тячівщині природоохоронних територій.

Відкриваючи зібрання, голова Тячівської райдержадміністрації Василь Дем’янчук насамперед наголосив, що останнім часом до керівництва району надходить багато критичних зауважень та пропозицій від громадськості із проблем лісокористування та збереження навколишнього природного середовища.

Тому розпорядженням голів райдержадміністрації та районної ради утворено робочу групу з розгляду цих питань. До її складу залучено науковців, громадських активістів, керівників лісогосподарських підприємств та представників інших зацікавлених сторін.

Він наголосив, що для керівництва району ці проблеми є надзвичайно важливими, тому райдержадміністрація та районна рада приділяє їх розв’язанню особливу увагу.

У виступах сільських голів Галини Войтенко (Біловарці), Івана Рішка (Бедевля), Руслана Янчія (Теребля) говорилось про проблеми та стан господарювання в реліктових дубових лісах. А голова селища Тересва Василь Олексій у зв’язку із цим заявив, що селищна рада прийняла рішення взагалі заборонити рубки лісів на її території.

Особливо принципову, безкомпромісну позицію щодо вирубок дубових лісів продемонстрували Марія Цимбаліста та Світлана Дочинець – голова та заступник голови громадської організації «Злагода», голова правління правозахисної організації, заступник голови комісії з питань екології в Громадській раді при Тячівській райдержадміністрації Микола Дочинець, голова Громадської ради при Тячівській райдержадміністрації Іван Фіцай, вчитель Калиніської середньої школи Наталія Стойка, громадський активіст Дмитро Світлик та інші.

Активісти вимагають не тільки припинення вирубування унікальних лісів Тячівщини, але й пропонують притягнути винних до відповідальності. Для збереження та відновлення, по-варварськи знищених рідкісних дубових та інших лісових масивів, наполягають на створенні в Тересвянській долині об’єктів природно-заповідного фонду.

Так, Світлана Дочинець категорично вимагає негайного припинення вирубування залишків біловарівських дібров та невідкладно приступити до підготовки матеріалів для створення тут природоохоронної території.

Дуже важливо, що у цій дискусії виважену та конструктивну позицію висловив начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга.

Він наголосив, що управління, спільно із адміністрацією Карпатського біосферного заповідника, уже зробило чимало для збереження унікальних лісових екосистем краю. Тільки останнім часом, за його ініціативи, Закарпатська обласна рада ухвалила рішення щодо створення чотирьох лісових заказників, в тому числі одного на території Тячівського району. Саме тому, Закарпаття знаходиться серед лідерів в Україні з організації природоохоронних територій.

Ця робота буде і надалі підтримуватись. У цьому контексті, з врахування соціально-економічних складових, закликав громадськість до порозуміння та злагодженої роботи.

Виступаючи перед учасниками зібрання, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України Федір Гамор наголосив, що проблеми, які порушує громадськість Тячівщини, критично обговорювались й на нараді, яка пройшла 29 вересня 2017 року в м. Івано-Франківськ під головуванням Президента України Петра Порошенка, за результатами якої прийнято Указ Президента України від 21 листопада 2017 року № 281/2017 «Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження природно-заповідного фонду».

На вирішення цих проблем спрямовані також внесені зміни до законодавства, у частині збереження пралісів й природних лісів, та прийнятий нещодавно у першому читанні законопроект щодо мораторію на проведення суцільних рубок у ялицево-букових лісах на гірських схилах Карпатського регіону.

В цьому контексті Тячівщина має особливе значення так, як тут ще збереглось понад двадцять тисяч гектарів букових пралісів (а це найбільше не тільки на Закарпатті, але й на Україні).

Тут охороняються угольсько-широколужанські праліси, які за площею є найбільшою складовою частиною транснаціонального об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси й давні ліси Карпат та інших регіонів Європи».

Тому зараз, за підтримки управління лісового та мисливського господарства, завершуються підготовчі роботи щодо розширення території Карпатського біосферного заповідника за рахунок букових пралісів та природних лісів Мокрянського лісогосподарського підприємства.

По-друге, треба повернутись до питання збереження буштинських рідкісних дубових лісів з участю нарциса вузьколистого. З приводу цього раніше уже приймалось відповідне розпорядження Тячівської райдержадміністрації.
По-третє, гостро потребує вирішення й питання організації охорони унікальних притисянських заплавних лісів, які зараз є безгосподарними та потерпають від самовільних рубок.

Карпатський біосферний заповідник готовий безпосередньо взяти участь у підготовці необхідних наукових обґрунтувань та клопотань для підготовки рішень із питань створення в Тячівському районі, об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення. А найбільш важливі природні території можуть розглядатись до включення до складу Карпатського біосферного заповідника, для збереження яких він має службу державної охорони та необхідне фінансування із Державного бюджету України.

На нараді виступив також голова Тячівської районної ради Іван Фабрицій, який, крім іншого, привернув увагу до необхідності розвитку в регіоні туризму та рекреації.

Федір Гамор,
заступник директора Карпатського біосферного заповідника,
доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України,
член Національної спілки журналістів України