У Рахові пройшов фестиваль приурочений до «Міжнародного дня Землі»

Щорічно, 22 квітня люди по всій планеті відзначають Міжнародний день Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи про наш спільний дім, що зветься Земля! Саме 22 квітня в різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять різні яскраві, і в той же час корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти і відповідальності, екологічної свідомості та турботи за нашу Планету.

Справжній екологічний фестиваль приурочений до «Міжнародного дня Землі» організували представники: депутатського корпусу та члени виконавчого комітету Рахівської міської ради, Карпатського біосферного заповідника (КБЗ), Рахівського відділення Закарпатського туристичного центру, Клубу «Юні лісові рейнджери», рятівники Рахівського районного відділу УДСНС в Закарпатській області. Насичена програма і чудова погода зібрали більше 400 дітей та їхніх батьків в мальовничому куточку Рахова – Амфітеатрі «Буркут».

Розпочалось свято із вітальних слів голови Рахівської міської ради- Медвідя Віктора Васильовича та доктора біологічних наук, професора, заступника директора Карпатського біосферного заповідника – Гамора Федора Дмитровича, які звернули увагу на екологічні проблеми нашого краю та побажали успіху учасникам у спортивному орієнтуванні та екологічних іграх.

Першим пунктом програми стала екологічна вікторина, в якій взяли участь учні чотирьох Рахівських загальноосвітніх шкіл. Працівники Музею екології гір та відділу екологічної освітньо-виховної роботи Карпатського біосферного заповідника підготували питання із трьох блоків: «Земля», «Географія України», «Карпатський біосферний заповідник». Журі у складі: заступника начальника відділу екологічної освітньо-виховної роботи Карпатського біосферного заповідника - Колачук Іванни, фахівця Музею екології гір - Кальби Наталії та провідного спеціаліста з питань інноваційних проектів та туризму Рахівської міської ради– Крафти Валерії визначили переможців: перше місце виборола команда ЗОШ I-III ст. № 2, друге - команда ЗОШ I-III ст. № 1.

Викласти своє бачення проблем, які загрожують нашій планеті команди змогли за допомогою екологічних постерів. У своїх роботах діти розкрили головні проблеми, що загрожують Землі: вирубка дерев, спалення трави, пластикове сміття, забруднення довкілля фабриками та заводами, тощо. Найкраще розкрили тему учні ЗОШ I-III ст. № 3, за ними слідували учні ЗОШ I-III ст. № 4, №1 та №2. За свої зусилля учні отримали призи: глобуси, настільні та екологічні ігри, набори рекламної продукції заповідника та календарі Рахівської міської ради.

Тушер Олександр Васильович - начальник Рахівського районного відділу Управління ДСНС України у Закарпатській області розповів про небезпеку необережного поводження із вогнем у природі та наслідки пожеж. Перед глядачами розвели невелике вогнище, яке за допомогою вуглецевого вогнегасника загасили двоє добровольців.

Родзинкою свята стало спортивне орієнтування, організоване керівником гуртка Закарпатського центру туризму Візавером Антоном. Він провів змагання серед команд шкіл міста. Учасники, за допомогою карти (масштабом 1:50 м) та компаса повинні були знайти контрольні пункти розміщені в лісі. Загальна протяжність маршруту склала 1200м. Всі команди справились із завданням. Різниця у часі проходження фінішу командами вимірювалась десятками секунд. Перше місце виборола команда ЗОШ I-III ст. № 2, друге - команда ЗОШ I-III ст. № 4, третє - команда ЗОШ I-III ст. № 3, четверте - команда ЗОШ I-III ст. № 1. Відповідно до зайнятих місць команди отримали цінні подарунки, які використовуватимуть під час туристичних походів: газовий примус, намет туристичний, ліхтарик із led-лампочками на сонячних батареях.

Наймолодших глядачів залучили до тематичного конкурсу малюнків на асфальті, який організувала вчителька біології ЗОШ I-III ст. № 1 та керівник клубу «Юні лісові рейнджери» - Турок Оксана. За свої малюнки діти отримали набори із замальовками, фарбами, олівцями та фломастерами.

В той час, коли учасники команд «орієнтувались» працівники КБЗ проводили екологічні ігри із глядачами: «Збережи екосистему», «Саламандра», «Стрибки у мішках», в яких взяли участь учні молодших класів. За допомогою даних ігор учні та глядачі свята змогли усвідомити як вкрай важко людям, які є дотичними до цієї не легкої справи – збереження навколишнього середовища для нас та нашого майбутнього!

Керівники гуртків Закарпатського центру туризму Козел Степан Степанович та Халус Михайло Олексійович провели показові тренування з техніки туризму. Діти виконували вправи на таких етапах: підйом спортивним способом, траверс схилу, паралельні перила, навісна переправа і спуск спортивним способом. Всі бажаючі глядачі мали змогу попробувати власні сили у даному виді спорту.

В перервах між конкурсами глядачі отримали задоволення від виступів вихованців Рахівського районного будинку дитячої та юнацької творчості (РБДЮТ). Своїми голосами порадували: Кальба Роксолана, Ігнатко Ванеса, Молдавчук Вікторія, Рибак Марія, Лета Яна, Носа Марія, Беркела Катерина керівником яких є методист (РБДЮТ) - Беркела Олександра. Запам’ятався глядачам виступ танцювального колективу «Авангард» під керівництвом Мамедової Олени. Ведучою свята була учениця ЗОШ I-III ст. № 2 Кальба Анжеліка. Звукове оформлення забезпечили: методист - Ретізник Ярослав та технік по звуку Кухтяк Віталій Рахівського районного будинку культури.

Після нагородження, виснажені але задоволені учасники змагань, конкурсів, ігор та глядачі скуштували смачного екологічного бограчу від Рахівської міської ради.

Ввечері, молодь Рахова отримала порцію драйву на дискотеці під відкритим небом. За музичним пультом був DJ FILIA.

Дякуємо всім, хто долучився до організації свята, зокрема депутату – Сливці Василю Михайловичу та працівникам апарату Рахівської міської ради.

Окремо хотілося б подякувати голові нашого міста – Віктору Васильовичу Медвідю за підтримку екологічних ініціатив.

Свято вдалося. На перший погляд здається, що нам не під силу хоч щось зробити для збереження своєї планети. Економія води і світла, правильно утилізована батарейка і навіть викинутий в урну, а не повз неї, пластиковий стаканчик допоможуть зробити нашу Землю чистішою.