Cпільні наукові дослідження в рамках швейцарсько-української співпраці у вивченні лісів

На території Карпатського біосферного заповідника 17-21 квітня 2018 року проходили спільні міжнародні наукові дослідження в рамках швейцарсько-української співпраці у вивченні лісів.

У спільних ентомологічних та мікологічних дослідженнях взяли участь науковці, студенти та аспіранти Швейцарського федерального інституту лісових, снігових та ландшафтних досліджень, Бернського університету прикладних наук, Ужгородського національного університету, Карпатського біосферного заповідника та Львівського національного університету ім. І. Франка: Dr. Thibault Lachat, Dr. Martin Gossner, Dr. Stefan Blaser, к.б.н. Чумак В.О., к.б.н. Чумак М.В. Глеб Р.Ю., Дєдусь В.І, Варивода М.В., Гринчук Є. Р., та ін.

Об’єктом дослідження були комахи та кслитрофні гриби, які залежать від мертвих та старовікових дерев, а також функцій цих груп організмів у даних лісових екосистемах. Роботи проводились в букових пралісах Угольського масиву та господарських лісах Брустурянського лісгоспу. Було проведено обліки мертвої деревини різними методиками, обстеження, визначення типів, картування дупел та ін. Також було описано та зібрано для подальшого визначення зразки грибів, комах і мертвої деревини.

Результати досліджень дозволять краще зрозуміти закономірності в лісових екосистемах та забезпечать інтеграцію наукових принципів охорони та збереження біорізноманіття в лісокористування.