У Карпатському біосферному заповіднику проведено ювілейні заходи, присвячені 50-річчю установи

50 років – поважна дата, тож цілком логічно, що Карпатський біосферний заповідник відзначив її на належному рівні. Так, з 23 по 25 жовтня 2018 року пройшла низка важливих заходів, приурочених ювілею установи. Зокрема 23 жовтня, під головуванням директора Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Мінприроди України Віктора Кліда, відбулося Засідання Національного керівного комітету української частини об’єкта Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і старовікові ліси Карпат та інших регіонів Європи». У її рамках секретар Комітету Василь Покиньчереда зробив звіт про участь української делегації в першому засіданні Міжнародного спільного керівного комітету зазначеного вище об'єкта Спадщини (Хорватія, квітень 2018 р.). На зустрічі розглянуто також інші питання, які стосувалися, в першу чергу, поточного стану справ в українських складових частинах Спадщини. Також у цей день проведено науково-практичну конференцію «Проблеми збереження гірських екосистем та сталого використання біологічних ресурсів Карпат». Пленарне засідання розпочалося з музичного вітання народного самодіяльного оркестру гуцульських народних інструментів Рахівського районного будинку культури.

Далі з трибуни учасників конференції привітали народні депутати України 8-го скликання Микола Княжицький та Іван Рибак.

Продовжив привітання директор Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Віктор Клід, який відзначив визначний внесок Карпатського біосферного заповідника у розвиток природно-заповідної справи в Україні. Зокрема, він згадав ініціювання внесення букових пралісів Карпатського регіону до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також подальший розвиток цього об’єкта до пан’європейського виміру (сьогодні – це об’єкт «Букові праліси та давні букові ліси Карпат та інших регіонів Європи», який включає 12 європейських країн). Також Віктор Клід проінформував присутніх про інші вагомі здобутки колективу та адміністрації Карпатського біосферного заповідника, привітав усіх з ювілеєм, зачитав вітання Міністерства екології та природних ресурсів України, а також вручив відомчі відзнаки – нагрудний знак «Почесний працівник заповідної справи в Україні» директору М. Рибаку, завідувачу зоологічної лабораторії Я. Довганичу, начальнику Кевелівського ПНДВ В. Вербіцькому, водію М. Козураку, а також почесні грамоти колишньому директору заповідника Д. Саїку, головному бухгалтеру Г. Беловій, начальнику відділу державної охорони ПЗФ М. Процю, начальнику Чорногірського ПНДВ М. Костану, начальнику відділу НДР та міжнародної співпраці Ю. Беркелі та завідувачу ботанічної лабораторії М. Волощуку.

Голова Рахівської районної державної адміністрації Павло Басараба привітав установу і, за дорученням голови Закарпатської обласної державної адміністрації Г. Москаля, вручив грамоти Закарпатської обласної державної адміністрації заступнику головного бухгалтера О. Можеровій та старшому науковому співробітнику Є. Ляшенку. Із сусідньої Тячівщини привітати учасників конференції приїхали голова районної ради Іван Фабрицій і заступник голови Тячівської районної держадміністрації Михайло Полажинець. З їхніх рук директор заповідника, заслужений природоохоронець України М. Рибак і двоє інших працівників заповідника – провідний інженер В. Регуш та інспектор з охорони ПЗФ Широколужанського ПНДВ В. Гендич отримали почесні грамоти.

Микола Стеценко, президент Асоціації природоохоронних територій України, сказав багато теплих слів на адресу заповідника, згадав про непрості моменти його розвитку й становлення, а також вручив грамоти наступним працівникам: начальнику відділу економіки та маркетингу О. Юркуц, науковцям В. Покиньчереді, Д. Сухарюку, В. Губко та начальнику відділу екологічної та освітньо-виховної роботи В. Бундзяк. Треба відзначити, що Асоціація природоохоронних територій також відзначила почесною грамотою весь колектив Карпатського біосферного заповідника та окремо його директора М. Рибака.

Вітальний блок завершив колишній директор Карпатського заповідника Д. Саїк, після чого діючий директор М. Рибак оголосив роботу конференції відкритою і запросив наукову спільноту до роботи, хоча, звичайно, також не зміг втриматися від вітальних слів на адресу установи та її колективу. Також він подякував керівництву Мінприроди України, зокрема, заступнику Міністра екології та природних ресурсів України Василю Полуйку і директору Департаменту екомережі та ПЗФ Віктору Кліду за всебічне сприяння не тільки в організації конференції, але й у повсякденній роботі. Вдячні слова прозвучали і на адресу українсько-німецького проекту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні», який надав необхідну фінансову та організаційну підтримку для «відзначення нашого славного ювілею». Зокрема, директор особливо подякував керівнику впроваджувальної організації Проекту Міхаелю Бромбахеру та його ключовим працівникам – Олегу Дудкіну і Богдану Процю. Після цього міжнародна конференція працювала в звичному режимі – проведено пленарне та секційні засідання.

У доповідях учасників конференції розкрито роль установ природно-заповідного фонду у вивченні та збереженні природно-ресурсного потенціалу Карпат, а також впровадженні тут концепції сталого розвитку. Розглянуто історичні аспекти природокористування, формування природоохоронних територій та екологічної мережі, вивчення та моніторинг біотичного та абіотичного середовища, проблеми сталого лісокористування, екологічні аспекти розвитку сталого туризму та проблеми формування екологічної культури населення. За результатами конференцію прийнято відповідну резолюцію.

Паралельно із науковою конференцією проходило засідання Дорадчого комітету українсько-німецького Проекту «Підтримка природно-заповідних територій України», в якому взяли участь народні депутати, науковці, експерти природоохоронної сфери та представники громадських організацій. Під час першого засідання члени комітету детальніше ознайомилися з метою та цілями проекту, з результати діяльності та подальшими планами. Учасники зустрічі наголосили на важливості збереження біологічного різноманіття природно-заповідних територій та покращення управління ними. Особливу увагу було приділено вирішенню проблемних питань місцевих громад та просвітницькій складовій проекту.

У пообідній час 23 жовтня 2018 року на центральній садибі КБЗ розпочав роботу науково-практичний семінар для директорів установ природно-заповідного фонду України, присвячений знайомству з практичним досвідом Карпатського біосферного заповідника щодо виконання основних завдань, які визначені чинним законодавством для природоохоронних територій України. Перед директорами – учасниками семінару виступив директор Карпатського біосферного заповідника, заслужений природоохоронець України Микола Рибак. По завершенні виступу відбулася жвава дискусія з питань, які турбують усі установи ПЗФ, зокрема щодо отримання лімітів на використання природних ресурсів, порядку сплати земельного податку, кадрові питання, питання щодо надання платних послуг тощо. Учасники семінару у цей день мали можливість наглядно ознайомитися з практичним менеджментом Карпатського біосферного заповідника, зокрема з функціонуванням демонстраційного форелевого господарства у Трибушанському ПНДВ та роботою еколого-освітнього центру «Центр Європи».

Упродовж наступного дня, 24 жовтня, директори установ разом із іншими учасниками ювілейних заходів, за особистим супроводом Миколи Рибака, відвідали територію Чорногірського заповідного масиву, де познайомилися з організацією роботи служби державної охорони. Працівники установи, а саме заступник начальника відділу НДР і міжнародної співпраці Василь Покиньчереда та завідувач лабораторії лісознавства Мирослав Кабаль наглядно представили результати проведених робіт, зокрема з переформування похідних ялинових насаджень у близькі до природних на 12-ти пробних площах Чорногірського ПНДВ. Учасники семінару ознайомилися і з пралісовою ділянкою. На жаль, через «примхи» погоди, а саме випаданням снігу і приходом справжньої зими у високогір’ї, вони не змогли піднятися на вершину г. Говерла, але до її підніжжя таки дійшли!

Під час підсумкового засідання учасники семінару високо оцінили роботу адміністрації та фахівців Карпатського біосферного заповідника щодо виконання основних завдань, які є актуальними для всіх установ ПЗФ України. Висловлено думку, що Карпатський біосферний заповідник не на словах, а на ділі справді є флагманом природо-заповідної справи в Україні.

Завершив ювілейні заходи Міжнародний «круглий стіл» із питань поглиблення транскордонної співпраці КБЗ, який відбувся 25 жовтня у залі засідань на Центральній садибі заповідника. Його співорганізатором став наш давній партнер – Університет сталого розвитку з м. Еберсвальде, що в Німеччині. У його роботі взяли участь науковці, природоохоронці та працівники вишів із України, Румунії, Молдови, Німеччини та Великобританії. На засіданні «круглого столу» обговорено коло питань, які стосувалися в першу чергу перспектив розвитку транскордонного співробітництва в Карпатсько-Дунайському регіоні, а також перешкод, які стоять на цьому шляху.

Микола Рибак,
директор КБЗ, заслужений природоохоронець України