Візит директорів національних парків Австрії

У липні 2018 року Карпатський біосферний заповідник, а саме його Угольсько-Широколужанський масив, з ознайомчим візитом відвідала делегація за участі директорів національних парків Австрії.

У зв’язку із трансформацією у 2017 році тристороннього (Україна, Словаччина, Німеччина) об’єкта Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» у пан’європейський об’єкт «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи», який на сьогодні об’єднує 12 країн нашого континенту, Карпатський біосферний заповідник опинився в центрі уваги як першопроходець у розробці та впровадженні механізмів практичного менеджменту об’єкта Всесвітньої природної спадщини. Австрія є однією з новоприєднаних країн у складі вищезгаданого транснаціонального серійного об’єкта і не володіє відповідним досвідом, що й спонукало австрійську делегацію відвідати нашу установу.

Працівники заповідника, на чолі з директором М.П. Рибаком, забезпечили гостям теплий прийом та надали всю необхідну інформацію. Делегація, яку в першу чергу цікавили букові праліси Карпат та досвід України щодо їхнього збереження та управління, складалася з 6-ти директорів австрійських національних парків та двох менеджерів Асоціації Національних Парків Австрії. Очолював австрійську делегацію голова Асоціації, яка по суті в Австрії є найвищим органом управління природоохоронними територіями, оскільки завдяки федеральному укладу в цій країні відсутній відповідний державний аналог.

Відвідання Угольсько-Широколужанського масиву установи було запропоновано не випадково, адже саме ця територія гармонійно поєднує у собі як вражаючі природні багатства, так і культурно-історичні пам’ятки. Програма візиту, який до речі проходив під егідою Мінприроди України, включала відвідання найцікавіших туристичних об’єктів Великої та Малої Угольки, а також екскурсії до найвіддаленіших та найнедоступніших куточків пралісів. Важливим її елементом було ознайомлення із засадами функціонування біосферного заповідника, особливостями практичного менеджменту Об’єкту Спадщини та досвідом КБЗ щодо вирішення конфліктних ситуацій, які виникають у процесі природокористування як на території біосферного заповідника, так і в зоні його діяльності.

Загалом програма була дуже насиченою та інформативною, щодня учасники проходили гірські маршрути протяжністю понад 15 км. Також гості мали чудову можливість познайомитися з особливостями місцевої кухні та скуштувати традиційні страви. Всі без винятку учасники отримали корисний досвід та позитивні враження від візиту і у відповідь запросили представників КБЗ відвідати національні парки Австрії та ознайомитися з особливостями їх діяльності. Це був перший, але дуже важливий крок до налагодження дружніх стосунків та плідної співпраці між українськими та австрійськими природоохоронними територіями в рамках збереження та управління унікальними природними багатствами спільного об’єкта Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

За результатами відвідин Карпатського біосферного заповідника Асоціація Національних Парків Австрії висловила подяку усім організаторам екскурсії, зокрема авторам цих рядків, що стало для них приємною несподіванкою.

Ірина Йонаш, Василь Покиньчереда.