У заповіднику проведено нараду з розробниками Проектів

16 березня 2017 року в залі засідань адміністрації заповідника під головуванням директора Рибака Миколи Петровича проведена технічна нарада з фахівцями проектних організацій щодо розроблення матеріалів лісовпорядкування (ВО «Укрдержліспроект»), Проекту організації території (ПАТ «Науково-виробничий комплекс «Курс») та Проекту землеустрою (Державне підприємство «Закарпатгеодезцентр»). У нараді також узяв участь керівник природоохоронних проектів Дунайсько-Карпатської програми Всесвітнього фонду природи (DCPO WWF) в Україні п. Богдан Проць.

На зібранні від заповідника були присутні заступники директора, начальники відділів й наукових лабораторій, природоохоронних науково-дослідних відділень. Такий розширений склад учасників зумовлений надзвичайно важливим для заповідника завданням якісно та у повному обсязі завершити протягом 2017 розпочаті роботи з лісо- та землевпорядкування.

Представники проектних організацій прозвітували про виконаний обсяг робіт за попередній період та висловили свої бачення щодо скоординованих дій для подальшого виконання запроектованих робіт.

Конструктивна дискусія учасників наради відбулася навколо підготовки функціонального зонування території заповідника. Особлива увага приділялася роботі з визначення меж у натурі та нанесення на картографічні матеріали території об’єкта Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Не менш важливим питанням було обговорення проведення грамотного зонування території біосферного заповідника, адже від нього у наступні 10 років залежатиме вся діяльність природоохоронної науково-дослідної установи, особливо в контексті її співпраці з місцевими громадами і суміжними землекористувачами щодо розвитку та підтримки цих територій як складових частин території сталого розвитку Карпатського біосферного резервату.

У процесі наради начальник комплексної експедиції ВО «Укрдержліспроект» С. І. Гайчук представив розгорнутий звіт про повне завершення першого етапу лісовпорядних робіт, а саме їх польової складової, та надав оцінку стану виконання попереднього проекту організації території заповідника.

Фахівці ПАТ НВК «Курс» Ю. М. Возний та Т. В. Медина у своїх виступах акцентували увагу на необхідності впорядкування функціонального зонування заповідника в контексті збільшення площі заповідної зони за рахунок включення до її складу території об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Зокрема, запропоновано відмовитися від включення ділянок спадщини вздовж доріг і туристичних маршрутів до зони регульованого заповідного режиму, оскільки це суперечить її призначенню, натомість включивши їх до буферної зони. Доповідачі запевнили, що до 15 квітня цього року буде підготовлено проект функціонального зонування Карпатського біосферного заповідника та передано нашій установі для подальшої роботи. Натомість адміністрація заповідника створить робочу групу з фахівців різних структурних підрозділів для доопрацювання вищезазначеного документа. Така співпраця дозволить максимально врахувати всі цінності території, а також можливості та потреби щодо її раціонального використання. Завершений варіант проекту функціонального зонування заплановано розглянути та погодити у травні 2017 р. на засіданні Науково-технічної ради КБЗ за участі вищезазначених виконавців та керівників державних лісогосподарських підприємств, у постійному користуванні яких знаходиться територія біосферного заповідника без вилучення.

Головний інженер ДП «Закарпатгеодезцентр» М. В. Жиган детально роз’яснила проблемні питання, що виникли при розробленні проекту землеустрою та винесення меж у натуру ділянок заповідника, які безпосередньо межують із державним кордоном з Румунією. Чимало проблем також виникло із завершенням землевпорядних робіт КБЗ у зв’язку із неточністю встановлення координат попередніми розробниками проектів землеустрою та невідповідністю державних земельних актів старого та нового взірців. Наголосила вона і на факти накладання сусідніх приватних ділянок на територію заповідника в Долині нарцисів, що унеможливлює внесення інформації про дану територію до Державного земельного кадастру. Зазначений земельний спір може бути вирішено виключно у судовому порядку. М. В. Жиган запевнила, що підприємство найближчим часом надасть підготовлені не проблемні проекти на перевірку та проведення державної експертизи. Рішення ж щодо інших проблемних питань потрібно шукати спільно як за участі фахівців Карпатського біосферного заповідника, так і та Управління держгеокадастру у Закарпатській області.

Микола Рибак,
директор Карпатського біосферного заповідника,
заслужений природоохоронець України