Заповідник відвідали представники Європейського товариства дикої природи

Співпраця української урядової природоохоронної організації – Карпатського біосферного заповідника – та неприбуткової пан'європейської організації – Європейського товариства дикої природи (European Wilderness Society) – триває вже кілька років.

Цього разу до заповідника завітали директор розвитку територій дикої природи Владо Ванчура (Словаччина), менеджер проектів Ірина Щока (Україна) та розробник і виконавець проектів щодо збереження великих хижаків Марджорі Дюлом (Франція). До речі, Карпатський біосферний заповідник – територія, яка потенційно розглядається до включення у європейську мережу територій дикої природи, або як їх останнім часом прийнято називати, «вілдернеси». Зокрема, відібрано кілька масивних за площею ділянок території заповідника, які безумовно мають величезну природоохоронну цінність, адже переважна більшість з них входить до складу об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Збереженість природних екосистем заповідника, особливо в ядровій зоні, неодноразово підтверджувалась численними експертами при включенні їх до переліку об’єктів природної спадщини, врученні і підтвердженні Європейського диплома тощо. Однак, політика організації передбачає проведення власного аудиту на відповідність екосистем критеріям, які застосовуються до визначення «вілдернесу».

На зустрічі з директором заповідника Рибаком М.П., науковцями та фахівцями заповідника представники європейського товариства продемонстрували результати попереднього аудиту вілдернесу Угольки, підсумки поточної роботи, зокрема, освітніх заходів в Україні. І, звичайно, окремою темою розмови стало обговорення подальшої співпраці: деталі організації аудиту територій, приблизний графік виконання робіт, пошук фінансування для їх проведення, ідеї для наступних проектів.

Вже завтра фахівці Європейського товариства дикої природи розпочнуть тижневий аудит Угольсько-Широколужанського масиву заповідника, що на Тячівщині. У найбільшій компонентній частині об’єкту Всесвітньої спадщини Уголька-Широкий Луг на них чекає зустріч з по-справжньому дикою природою.