Всеукраїнська екологічна ліга відсвяткувала своє 20-річчя

15 грудня 2017 року в Києві, у Великому конференц-залі Національної академії наук України пройшли урочисті заходи із нагоди 20-річчя Всеукраїнської екологічної ліги (ВЕЛ).

На це поважне зібрання з’їхалась величезна кількість гостей, які вщент переповнили Велику залу, з усіх областей України. Серед них засновники та активісти Ліги, прихильники та її друзі, всі ті, хто невтомною працею сприяє захисту й збереженню української природи.

Відриваючи урочисті збори, багаторічна Голова Ліги Тетяна Тимочко, коротенько охарактеризувала діяльність цього, широко відомого не тільки в Україні, екологічного об’єднання громадян.

В доробку ВЕЛ величезна та клопітка діяльність із розв’язання екологічних проблем. В її активі широкомасштабні та результативні природоохоронні всеукраїнські та місцеві акції, проведення екологічних форумів, конференцій, круглих столів, робота з молоддю, видання трьохтомної Екологічної енциклопедії , журналів, книг та буклетів.

Величезна роль ВЕЛ в підготовці пропозицій до нормативно-правових документів у сфері охорони довкілля та лобіювання лише інтересів природи та людини, реалізація екологічних проектів, постійна турбота про стан довкілля.

Тетяна Валентинівна з великою шаною говорила про роль Анатолія Толстоухова, як ініціатора створення ВЕЛ. Віддала особливу шану першому її голові, видатного українському вченому, академіку Костю Ситнику, а також відомим природослідникам професорам Ірині Дудці, Анатолію Травлеєву та іншим науковцям, яких на жаль уже не має серед нас.

Виступаючі на урочистостях: почесний голова ВЕЛ Анатолій Толстоухов, заступник голови Комітету з питань екологічної політики та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України Олег Невада, директор інституту географії НАН України, академік Леонід Руденко, двічі міністр охорони довкілля України Василь Шевчук та інші оратори високо оцінювали подвижницьку діяльність Тетяни Тимочко, говорили про феномен ВЕЛу, як особливе явище в Україні, про визначну роль багатотисячних рядів ВЕЛ-інфікованих в збереженні природи, запровадженні в Україні стратегії сталого розвитку тощо.

Говорилось також і про те, що в Україні поряд із потужною діяльністю Всеукраїнської екологічної ліги мала би появитись й академія екологічних наук.

У зв’язку із цим хочемо нагадати, що Указами Президента України від 19 грудня 2008 року № 1177/2008 та від 2 березня 2009 року № 118 утворено Академію екологічних наук України. Але Янукович, без всяких причин, в незаконний спосіб, ліквідував цю надзвичайно важливу наукову інституцію. А актуальні завдання, які Указом Президента України, покладались на неї, так і залишаються не виконаними.

Про це засвідчує, і той факт, що в Україні, навіть через 25 років після Конференції Ріо-92, не ухвалено навіть Концепції сталого розвитку.

На урочистостях великій групі ветеранів та активістів ВЕЛ, керівникам різних років центральних органів влади, представникам регіональної влади та місцевого самоврядування та іншим природоохоронним активістам України вручено Почесні грамоти Верховної Ради України, Комітету з питань екологічної політики та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України, відзнаки та цінні подарунками Всеукраїнської екологічної ліги.

Тетяна Тимочко удостоєна Почесної грамоти Верховної Ради України. А заступнику директора Карпатського біосферного заповідника Федору Гамору «За вагомий внесок у справу захисту довкілля, участь у формуванні національної екологічної мережі, створенні і збереженні об’єктів природно-заповідного фонду» вручено Грамоту Всеукраїнської екологічної ліги.

Федір Гамор,
заступник директора Карпатського
біосферного заповідника,
професор