Профспілкова конференція колективу Карпатського біосферного заповідника
висловила одноголосну підтримку директору установи

21 листопада відбулася профспілкова конференція колективу Карпатського біосферного заповідника, на якій директор, Микола Петрович Рибак, виголосив звіт адміністрації установи про виконання колективного договору за 2016-2017 роки.

У процесі обговорення звіту було наголошено, що директор докладає чималих зусиль щодо ствердження установи як на місцевому, так і на загальнодержавному рівнях. У звітному році заповідник під керівництвом Рибака досягнув значних успіхів і на міжнародному рівні, зокрема зумів вирішити одну з найбільших проблем, пов’язану з невідповідністю його територіальної структури критеріям Статутних рамок для біосферних резерватів ЮНЕСКО, яка загрожувала втратою статусу установи міжнародного значення. Суть цієї невідповідності полягала у відсутності території сталого розвитку, яка є необхідним атрибутом будь-якого біосферного резервату і яка забезпечує можливість реалізації концепції сталого розвитку. Завдяки наполегливості і самовідданій праці М. П. Рибака в 2017 р. територія сталого розвитку була створена на основі 5-ти державних лісогосподарських підприємств та 17-ти територіальних громад Рахівського і Тячівського районів. Результатом цієї величезної роботи став висновок бюро Міжнародної координаційної ради Програми «Людина і біосфера» (МАБ) про повну відповідність КБЗ критеріям для біосферних резерватів. Також було зазначено, що це досягнення було б неможливим без налагодження нормальних стосунків із територіальними громадами в зоні діяльності установи, які дали згоду увійти до складу території сталого розвитку. Саме Микола Петрович зумів налагодити реальну співпрацю між адміністрацією заповідника та територіальними громадами, яка ще кілька років була на дуже низькому рівні, а станом на сьогодні вийшла на рівень справжнього партнерства. В цьому дуже велику роль зіграла очолювана Рибаком Координаційна рада заповідника, яку він по суті створив з нуля.

Члени колективу також відзначили, що проти директора Карпатського біосферного заповідника М. П. Рибака останнім часом ведеться справжня інформаційна війна, яка має яскраво виражений замовний характер. Це спонукало колектив стати на захист директора і висловити йому свою глибоку й всебічну підтримку. Прийняте одностайно рішення звернутися до Міністерства екології та природних ресурсів із відповідним листом підтримки допоможе колективу згуртуватися довкола свого лідера і спільно подолати тимчасові незгоди та вирішити низку проблем, які негативно позначаються на іміджі установи.

            Людмила Піпаш,
голова первинної профспілкової організації
працівників Карпатського біосферного заповідника