Президент України Петро Порошенко доручив припинити вирубування лісів у Карпатах
та забезпечити розвиток природно-заповідної справи

На робочій нараді в Івано-Франківську, під головуванням Президента України Петра Порошенка, розглянуто актуальні питання реформування лісового господарства, вдосконалення державної екологічної політики та розвитку природно-заповідного фонду України.

29 вересня 2017 року в Івано-Франківську, під головуванням Президента України, пройшла історична нарада, на якій розглянуто актуальні питання реформування лісового господарства, вдосконалення державної екологічної політики та розвитку природно-заповідного фонду України.

В її роботі взяли участь Міністри та інші керівники центральних органів виконавчої влади, правоохоронних органів, голови обласних державних адміністрацій, начальники обласних управлінь лісового та мисливського господарства України, директори заповідників та національних природних парків Карпатського регіону тощо.

У вступній промові Президент України Петро Порошенко, глибоко проаналізував критичну ситуацію в лісокористуванні та збереженні навколишнього природного середовища, особливо в Карпатському регіоні.

Про стурбованість Президента України з цього приводу, засвідчують зокрема деякі цитати, які ми хочемо нагади тут.

Так, говорячи про проблеми у лісовій галузі Петро Олексійович, різко зауважив, що в Україні не тільки «Створено мафіозне угрупування і ще й посилаються нагору, що у них там є «парасольки», «Ваші «парасольки» закінчені. І ми для цього приймали Закон. Для того, щоб ті, хто збирається на сьогоднішній день знищувати Карпати, чітко зрозуміли – ваше місце у в'язниці. І через дуже короткий термін я прошу силовиків, губернаторів підготувати мені звіт щодо ефективності застосування цього Закону. Вам для цього дали повноваження».

Глава держави також акцентував на необхідності проаналізувати ефективність дії мораторію на вивіз лісу-кругляка. Він додав, що різкого зростання завантаження українських деревообробних підприємств у зв’язку із припиненням вивозу кругляка не відбулось. «Значить існує тіньовий ринок, який на сьогоднішній день має бути закрито».

Президент звернувся до представників прокуратури, поліції, лісників і представників місцевого самоврядування сформувати чіткі заходи, встановити чіткі терміни відповідальності і нагадав їм про особисту відповідальність.

«Це абсолютно чітка моя позиція – досить. Люди мають відчути, що в нас не просто припинилися незаконні рубки, а й дуже активно ведеться відновлювальна робота (із відновлення лісів – ред.)», - підсумував Глава держави.

Надзвичайно важливими є слова Президента, щодо збереження та розвитку природно-заповідного фонду.

В цьому контексті Глава держави чітко наголосив, що «розвиток природно-заповідної справи належить до пріоритетів державної політики в сфері охорони навколишнього середовища».

«Нехай площа природно-заповідного фонду України є недостатньою для збереження та відновлення особливих природних компонентів і об'єктів, але ми працюватимемо над цим», – підкреслив Петро Порошенко.

Окремо він звернув увагу на проблему, пов’язану із навмисно організованою плутаниною у межах заповідників і парків.
Президент закликав до спільної роботи над її вирішенням. «Оскільки встановлення меж заповідників – це компетенція Президента, маємо разом з вами попрацювати. Відновити межі, які були, щоб суб'єкти місцевого самоврядування, які хочуть загарбати територію заповідників заднім числом, не змінювали ці межі. Вирішити (це питання – ред.) на урядовому і президентському рівні», – наголосив Петро Порошенко.

«До правоохоронців окрема позиція – попередьте суб'єктів місцевого самоврядування не бавитися і не чинити злочинів у заповідній справі. Кожен сільський голова має працювати на громаду, а не проти заповідника. Думаю, що це речі, які ми 100% зможемо регулювати».

«Як правило території, де створена переважна більшість національних заповідних парків, є депресивними.

Зайнятість на тих територіях є вкрай низька. І за таких обставин, я вважаю, що замість того, щоб намагатися вирубати ліс, забравши частину заповідника і залишити пустелю, ми маємо допомогти організувати екологічний туризм. Це створює і робочі місця … вирубані ліси та лисі гори туристів не приваблюватимуть».

«Вирубав – більше нічого не буде», – дуже слушно зауважив Президент України.

На нараді заслухано доповіді виконуючого обов’язки голови Держлісагенства України Володимира Бондаря, начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолія Дейнеки, Міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака, який зокрема наголосив, що в ході реформування Державної екологічної інспекції, передбачається на сто відсотків оновити її склад.

Виступаючи на нараді, доктор біологічних наук, професор, заступник директора Карпатського біосферного заповідник Федір Гамор, запропонував конкретні пропозиції щодо подолання труднощів, які сформувались в роботі установ природно-заповідного фонду. звернувся до Президента України доручити:

По-перше, Кабінету Міністрів України, в найкоротші терміни, розробити та прийняти Державну програму розвитку природно-заповідної справи в Україні, передбачивши в ній необхідне фінансування та матеріально-технічне забезпечення заповідників та національних природних парків в Україні.

По-друге, внести необхідні зміни до природоохоронного законодавства, зокрема повернутись повторно до розгляду відхиленого в другому читанні законопроекту № 2311, щодо внесення змін і доповнень до законів «Про природно-заповідний фонд» Земельного кодексу та інших законів у сфері збереження природно-заповідного фонду.

По-третє, не зволікаючи вирішити питання підвищення рівня оплати працівників установ природно-заповідного фонду, які охороняючи унікальні природні та культурні цінності світового значення, отримують чи не найменшу в бюджетній сфері України заробітну плату.

У зв’язку із цим ми пояснили Президенту, що до прикладу, інспектор з охорони природно-заповідного фонду, який і в дощ, і в сніг, без форменого одягу, транспорту, службової зброї, у важкодоступних гірських умовах, перебуваючи постійно під «прицілом браконьєрів», за заробітну плату в межах трьох тисяч гривень, забезпечити належну охорону унікальних природних цінностей світового значення просто не в змозі.

По-четверте, у зв’язку із цим, для підвищення престижу праці природо охоронців, прийняти підготовлену Мінприроди України, постанову Кабінету Міністрів України, про встановлення працівникам установ природно-заповідного фонду виплат за вислугу років.

По-п’яте, оголосити 2018 рік, роком збереження та розвитку природно-заповідного фонду в Україні, та повирішувати за цей час найгостріше проблеми його збереження та розвитку.

Крім того, у зв’язку і тим, що заповідники та національні природні парки, утворюються Указом Президента України, як національне надбання українського народу, я звернувся до Президента із проханням, взяти під його особисту опіку, збереження та розвиток цих унікальних природних та культурних цінностей України.

Додамо також, що на прохання адміністрації Президента України, напередодні мною, внесено цілий ряд уточнень та доповнень спрямованих на збереження та сталий розвиток Карпатського регіону й розвиток природно-заповідного фонду України, до проекту Указу Президента, який має бути ухвалений за підсумками цієї наради.

Відеозапис наради за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=nktQqzyoTVg

Федір Гамор,
заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор.